Valul 6 de COVID-19.  Medicul Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș din Timișoara, trage semnalul de alarmă: suntem la începutul valului 6 al pandemiei.

Citeste si: Un nou focar de COVID în judeţul Timiş. Trei pacienți testați pozitiv la Spitalul Județean Timișoara

Vorbim de un început de val 6. Din fericire, în România, cel puțin deocamdata, acest nou val care se bazează pe două subtulpini Omicron, BA4 si BA5, este mult mai redus decât în restul Europei.

Cele doua subtulpini sunt însă mult mai contagioase, și asta se vede și în rapiditatea cu care se extinde infecția. Sunt țări care se confruntă acum cu zeci de mii de cazuri pe zi", a declarat Oancea, potrivit publicației Opinia Timisoarei.

Cum trebuie să ne pregătim pentru următoarea perioadă?

În această perioadă, românii se tem ca nu cumva restricțiile să fie reintroduse.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Spitalele sunt pline, iar centrele de vaccinare sunt închise. Din ce în ce mai des apare întrebarea dacă măstile vor trebui purtate din nou.

Până în acest moment nu sunt informații cu privire la o nouă obligativitate de purtare a măștii de protecție. Ministrul Sănătății a făcut o recomandare cu privire la purtarea acesteia în mijloacele de transport, în unitățile spitalicești și în alte spații publice închise.

Când ar putea începe valul 6 al pandemiei de coronavirus

Potrivit specialiștilor, subvarianta Omicron B.A.5 nu este foarte periculoasă, necauzând infecții severe.

Specialiștii estimează faptul că  vârful valului 6 ar putea fi atins în luna august, în perioada concediilor.

Ce faci dacă ești contact direct

DSP recomandă să rămânem in izolare la domiciliu imediat ce am aflat despre situația descrisă. Dacă avem posibilitatea, rămânem singuri în izolare. Altfel, stăm cât de mult se poate izolați în altă cameră față de restul familiei, folosim masca toți din casă atunci când ne întâlnim, curățăm bine suprafețele din spațiile comune (baie și bucătărie).

Persoanele care locuiesc la aceeași adresă, alături de noi, nu stau acasă și nu intră in izolare, nu sunt considerați contacți ai persoanei pozitive și nu beneficiază de concediu medical!

Citeste si: Veste bună pentru pensionare! Recalcularea pensiilor din 2025 aduce venituri în luna martie. Cine sunt norocoșii?- kfetele.ro

Citeste si: Cine este Saif Ali Khan, actorul înjunghiat de un intrus în propria casă- radioimpuls.ro

Citeste si: Judecătorii au motivat de ce l-au lăsat pe Iohannis fără două case. ANAF: Se vor face demersuri pentru recuperarea "fructelor neculese"- antena3.ro

Anunțăm medicul de familie pentru monitorizare. Anunțăm la DSPMB, completăm formularul www.decizii.dspb.ro pentru a primi Decizia de carantină/ izolare necesară eliberării concediului medical, în baza unei declarații pe proprie răspundere completată olograf /digital, cu informații complete (nume și prenume, adresa de domiciliu, adresa de izolare – dacă e diferită de cea

de domiciliu, nr. telefon sau nr. telefon persoană de contact, adresă email, descrierea situației de caz, data contactului direct, data la care am aflat, orice alte informații relevante). 

Dacă starea de sănătate se înrăutățește pe parcursul perioadei de carantină, se anunță medicul de familie și/sau apel 112, pentru consult medical.

Citeste si: Nelu Tătaru face anunțul: „Masca de protecție ar putea deveni obligatorie!”. Când se vor introduce noile restricţii?


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si