In articol:
În fiecare zi, la unitatea sanitară ajung 15-20 de oameni, pentru a fi evaluaţi din cauza unor infecţii respiratorii acute.
“Majoritatea prezintă stări febrile, dureri de cap, frisoane, secreţii nazale abundente, tuse, dureri în gât.
Citește și: BF.7, o nouă variantă SARS-CoV-2, identificată în China
Practic, în acest moment, mai bine de jumătate dintre paturile destinate bolnavilor acuţi sunt ocupate de pacienţi cu infecţie respiratorie, fie că vorbim de virusuri gripale, Sars-CoV-2, IACRS, şi aşa mai departe”, a declarat prof.
Peste 100 de pacienți internați la spitalul din Timișoara
În acest moment, peste 100 de pacienţi sun intrenaţi în spital, la Timişoara. Printre aceștia sunt şi 10 copii. Medicii recomandă ca la primele semne de boală, pacienţii să se adreseze medicului de familie sau Centrelor de Permanenţă pentru a începe cât mai repede tratamentul.
Ce recomandă medicii în această situație?
“Cele mai multe infecţii respiratorii sunt de origine virală şi nu necesită antibiotic. Dacă, însă, după 2-3 zile de administrare de simptomatice nu se observă o îmbunătăţire a stării de sănătate, ba dimpotrivă, de exemplu, observăm că sputa dintr-o culoare albicioasă devine galben-verzuie, înseamnă că avem deja o suprainfecţie şi în acel moment este necesară administrarea unui antibiotic.
Am mai spus-o şi o repet de fiecare dată: nu trebuie să facem abuz de antibiotice, nu trebuie să administrăm la primele simptome antibiotice, pentru că riscăm să ajungem la momentul în care nu vom mai putea trata chiar şi infecţii banale, întrucât organismul nostru va dezvolta o rezistenţă. Şi, atunci când vom avea o infecţie severă, nu o să mai avem soluţii terapeutice”, a precizat prof. dr. Cristian Oancea.
În prezent, peste 100 dintre cele 170 de paturi destinate pacienţilor cu boli acute din cadrul Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara sunt ocupate de pacienţi cu viroze respiratorii.
Citește și: Metoda prin care ne ferim de viroze