Cazurile de gripă și de viroze respiratorii au crescut semnificativ față de anii trecuți. Specialiștii consideră că vârful gripal  va fi atins la jumătatea lunii curente și se va diminua în februarie.

Cum se manifestă gripa?

Medicii spun că virozele respiratorii și gripa se manifestă în special la copii. La copiii cu vârsta cuprinsă între 0 și 2 ani, cele mai multe infecții sunt cu virusul sincițial, adică 93% trec prin această infecție.

Medicii pediatri confirmă faptul că un copil face, de obicei, între șase și nouă episoade de infecție respiratorie acută într-un an, însă, numărul acestora poate crește în funcție de contactul cu un număr mare de persoane.

Doina Pleșca, Președintele Societății Române de Pediatrie consideră că: „Gripa se caracterizează printr-un debut acut febră mare, rezistentă, mialgii, stare alterată, nas ca recurge, nas înfundat, usturime în gât, în timp ce răceala comună, așa-numitul guturai, care și el este produs de alte virusuri, are o evoluție progresivă, nu este foarte zgomotoasă. De multe ori, copilul este subfebril, îi curge nasul, este obstruat, dar aceste simptome sunt mult mai bine tolerate”.

Tot ea a recomandat că, în cazul în care copilul este indispus, nu vrea să mănânce, zace, are o temperatură de până la 37,5 grade Celsius, este de preferabil ca acesta să fie ținut acasă.

Citește și: VIDEO- Combinația dintre gripă și coronavirus ar putea fi periculoasă, conform medicilor

Primul pacient din România cu triplă infecție: Are gripă, Covid și virusul sincițial respirator

Primul pacient din România cu triplă infecție este internat la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, acesta fiind confirmat cu triplă infecție virală: gripă, Covid și virus sincțial respirator.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

„Este vorba de un bărbat în vârstă de 58 ani, cu multiple comorbidităti, dar care este stabil. Prognosticul este rezervat  ”, potrivit știrilekanald.ro

Citește și:  Testele pe gripă și Covid, mai scumpe

Care sunt simptomele virusului sincțial respirator 

La copii, virusul sinciţial respirator (VSR) determină, în general, simptome uşoare şi moderate, asemănătoare unei răceli. Însă la cei născuţi prematur sau cu anumite probleme pulmonare sau cardiace poate determina  infecţii respiratorii grave, care necesită spitalizare.

Virusul respirator sincițial  provoacă simptome ușoare asemănătoare răcelii comune. Majoritatea adulților se vindecă în 1-2 săptămâni.

 

  • Rinoree
  • Scăderea apetitului alimentar
  • Tuse
  • Strănut
  • Febra
  • Respirație șuierătoare

 

Aceste simptome apar de obicei în etape. 

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

De asemenea, VSR poate provoca infecții severe cum sunt bronșiolita (inflamarea căailor aeriene inferioare) și pneumonia (infecția pulmonară). VSR este cea mai frecventă cauza de bronșiolita și pneumonie la copiii sub 1 an.

Aproape toți copiii vor fi infectați cu VSR până la împlinirea a 2 ani. Simptomele apar la 4-6 zile de la infectare.

Citește și:  Doi ani de la primul proces din România, în cazul unui copil agresat la școală


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si