Primul caz de variola maimuței a fost confirmat joi în Ucraina. Ministerul Sănătății de la Kiev a publicat pe Facebook informații cu privire la starea actuală a pacientului: acesta suferă de febră şi o erupţie cutanată. Infecţia a fost confirmată joi printr-un test PCR. 

O anchetă epidemiologică este în plină desfășurare, însă, conform Ministerului Sănătății de la Kiev, pacientul s-ar fi îmbolnăvit „într-unul dintre marile orașe” ale țării, aceasta fiind în plin război cu Rusia.

Conform datelor OMS care enumeră toate cazurile confirmate, la 7 septembrie, au fost înregistrate 54.709 de cazuri şi 18 decese în 125 de ţări, dintre care 98% sunt în Europa şi America de Nord.

Citeste si: Primele decese din cauza variolei maimuței în Europa

Ce este variola maimuței

Variola maimuței este o infecție virală rară, ce este provocată de un virus care aparține familiei poxvirusurilor. Modul de transmitere este fie direct, fie indirect, de la animale la om. Acesta are un grad de rezistență crescut în mediul uscat sau la temperaturile ridicate, fiind astfel un virus persistent pentru o perioadă lungă de timp pe suprafețele infectate.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Deși este un virus rezistent, variola maimuței nu este o boală foarte contagioasă, deoarece pentru a fi răspândit de la om la om, este necesar un contact direct și prelungit.

Citeste si: Cel mai mare număr de cazuri de variola maimuţei

Variola maimuței, simptome și mod de transmitere

Simptomele variolei maimuței sunt unele ușoare. Majoritatea pacienților se recuperează relativ repede, într-o perioadă de câteva săptămâni, chiar și fără un tratement administrat.

Conform studiilor, perioada de incubație a virusului este între 6 și 13 zile. 

Simptomele care pot apărea sunt: febră, durere în gât, ganglioni limfatici măriți în volum, durere de spate, durere musculară, leziuni la nivelul gurii și ochilor, mâncărimi sau leziuni pe orice parte a corpului și erupții cutanate veziculoase.

O formă mai severă a variolei maimuței se poate dezvolta la copiii de vârste mici, femei însărcinate sau la persoane cu boli cronice.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si