Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat miercuri epidemia de mpox, boală cunoscută anterior drept variola maimuţei, o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional.

Citește și: VIDEO Variola maimuței se răspândește! Organizația Mondială a Sănătății a convocat ședință de urgență

Este cel mai ridicat nivel de alertă, anunțat doar pentru a doua oară în doi ani, după pandemia de coronavirus din 2020-2022.

Anunțul OMS a fost făcut după ce un focar de infecţie virală din Republica Democrată Congo s-a răspândit în ţările vecine.

Anunțul OMS privind gravitatea epidemiei de mpox sau "variola maimuței"

"Astăzi (miercuri), comitetul de urgenţă s-a reunit şi m-a informat că, în opinia sa, situaţia constituie o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional. Am acceptat această recomandare", a declarat directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferinţă de presă.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Numai şeful OMS poate lansa urgenţa de sănătate publică de interes internaţional, la sfatul unui comitet ad-hoc de experţi.

Mai mult de 14.000 de cazuri de infectare cu o nouă tulpină de mpox au fost detectate în Africa în acest an, conform declaraţiilor făcute de şeful OMS.

Cel puţin 500 de persoane au murit în epidemia actuală, a mai susţinut el.

Epicentul epidemiei este Republica Democrată Congo, dar în ultimele săptămâni au fost raportate 90 de cazuri în ţările vecine.

Cum se manifestă mpox sau variola maimuței?

Mpox este o boală virală care se răspândeşte de la animale la om, însă se poate transmite şi prin contact fizic direct cu o persoană infectată cu acest virus.

Ea declanşează simptome similare gripei şi apariţia unor leziuni cutanate purulente.

Majoritatea cazurilor sunt uşoare, dar în anumite condiţii această boală poate ucide.

Printre simptomele variolei maimuței se numără:
-Erupții cutanate veziculoase care provoacă prurit (mâncărimi);
-Leziuni in orice zona a corpului- inclusiv in jurul organelor genitale, anusului, leziuni in jurul gurii si al
ochilor;
- Febra;
-Durere in gat;
-Durere musculara;
-Durere de spate;
-Ganglioni limfatici măriți in volum.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si