Dragilor, v-am adus astazi intr-un loc cu totul si cu totul special, o sa vedeti! Suntem la punctul de intalnire, la confluent a doua rauri foarte cunoscute, din judetul Buzau, care poarta cu ele la vale nu numai apa ci si o sumedenie de povesti. Suntem in Varlaam, ultima asezare catre legendarul masiv Penteleu, incarcat, la randul lui, de istorie, de legende si, se spune, si energii.

Stanca Visanilor. In Varlaam, in comuna Gura Teghii, cea mai Nordica comuna a judetului Buzau si Penteleul e pur si simplu cuprins de doua ape, Basca Mica si Basca Mare. E infasurat de aceste doua ape si, daca la un moment dat vei veni aici, te deconectezi total. Uiti ce-a fost ieri, nu te-ntrebi ce va fi maine. Cu o deconectare totala, vei simti energia Penteleului.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: „Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea- wowbiz.ro

De-aici, calea cea mai scurta catre masivul Penteleu. Catre masivul Penteleu, aici, pe Basca Mare, de la Cernatu, e traseu marcat, se poate ajunge cu masina pana in buza Penteleului. Altii, mai aventurosi, merg pana la statia meteo.

Stanca Visanilor are si o legenda, pe care ne-o spune nea Teo: „Pai sunt multe familii cu numele Visan in satucul asta, aici, si probabil ei aveau si terenul.

Dar stanca e renumita ca, se spune, pe vremea haiducilor, in zona erau haiduci… La un moment dat pe unul a fost potera sa-l prinda, si-a ajuns in capul stancii si-atunci 'ai din potera ce-au zis? Ori te-mpuscam, ori daca scapi, sari de pe stanca. Si-a sarit? A sarit de pe stanca… Fiind doua ape, adunandu-se aici, e destul de adanca si, chipurile, ar fi scapat. Totul e bine cand se termina cu bine. Da. Daca adunam povestea acestui haiduc cu cea a haiducului din Gura Teghii, a lui Gheorghelas, cu povestile Penteleului si cele cu zanele bune, de care aminteati, eu zic ca se cheama ca aveti o sumedenie de motive s-ajungeti aici, pentru ca orice poveste buna trebuie sa mearga mai departe!”.

OSPITALITATE, LA VARLAAM

Domnul Titel, om al muntelui, si-a facut propriul coltisor de Rai, aici, la Varlaam, la poalele Penteleului.

Turistii care vin si care nu neaparat vor drumetii montane, se pot delecta cu un pescuit sportiv, in raul Basca, pot practica sporturi, incepand de la tenis de camp, fotbal cu piciorul, tenis de masa si pana la rafting, pentru cei mai insetati de aventura, asa. Raftingul e o ramura in plina dezoltare si cred ca si autoritatile locale incurajeaza aparitia acestui sport in zona.

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si