Close sidebar
Close sidebar

Varsat de vant: simptome si tratament pentru boala copilariei

Varicela, (cunoscuta popular sub numele de varsat de vant) este una dintre cele mai frecvente boli infecto-contagioase. Ea cauzeaza o eruptie (urticarie) c, iar daca nu este descoperita si tratata la timp poate produce complicatii. Iata cum recunosti primele simptome si ce tratament exista pentru boala copilariei.

S.A.,


DISTRIBUIE
acest articol

Te-ai trezit cu corpul plin de pustule si pe piele ti-a aparut o eruptie in valuri care iti provoaca mancarimi? Te temi sa nu ai varicela, respectiv varsat de vant si vrei sa afli ce simptome si ce tratament sa aplici pentru boala copilariei?  (Alerta in scoli si gradinite. Peste 70% dintre copii au varicela. Iata in ce judet) 

Desi cel mai indicat ar fi sa te prezinti de urgenta la medic, astazi, iti oferim o serie de informatii despre varsatul de vant.

Nu uita insa ca este important ca acest diagnostic sa iti fie pus de catre un medic, in urma unei examinari amanuntite.

Varicela este produsa de virusul varicelo-zosterian si se manifesta prin eruptie polimorfa si pruriginoasa si cu mancarimi la nivelul pielii.

Virusul varicelo-zosterian determina varicela ca infectie primara si herpes zoster ca infectie recurenta. 

Si mai interesant este faptul ca, mai mult de 90% din oamenii din intreaga lume ajung sa faca aceasta boala la un moment dat in viata.

Un risc mare il prezinta cei care nu sunt vaccinati impotriva varicelei.

Virusul varicelo-zosterian se gaseste mai ales la nivelul leziunilor de pe piele, in concentratie foarte mare in lichidul din vezicule, motiv pentru care ruperea veziculelor duce la extinderea eruptiei.

Citeste si: Iasmina este adolescenta din Iași, care și-ar fi pus capăt zilelor după o ceartă cu părinții. Verișorul tinerei face declarații cutremurătoare: „A fost pedepsită”- kanald.ro

Citeste si: Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc- wowbiz.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

Sursa de infectie e reprezentata de bolnavii de varicela, iar transmiterea se face prin contact direct, de la persoana la persoana. Virusul se transmite pe calea aerului (tuse sau stranut), dar si prin contact direct cu fragmente de piele din veziculele rupte. Rareori, virusul se poate transmite prin obiecte murdare de secretii.

Pacientul este contagios cu 1-2 zile inainte de aparitia eruptiei si pana la 6-7 zile dupa aparitia ultimului val eruptiv.

O persoana care a avut varsat de vant poate spune ca s-a vindecat abia dupa ce ultima vezicula se transforma in crusta si se desprinde natural, fara a fi rupta.

Din pacate, dupa ce boala se vindeca, virusul poate ramane in organism in stare latenta si ulterior, mai ales dupa varsta adulta, poate determina aparitiei unei boli numite Zona Zoster.

Perioada de incubatie a variceleie, varsatului de vant, este de 14-21 zile, de cand s-a produs contactul infectant si pana cand apar primele semne clinice ale varicelei. Pe scurt, eruptia apare de obicei dupa doua saptamani dupa contactul cu persoana bolnava iar daca acum prezentati o eruptie pe corp trebuie sa va ganditi daca ati intrat in contact cu o persoana infestata.

Ce simptomele apar in cazul varsatuluide vant

In primele 1-3 zile de boala pot aparea

  • febra,
  • dureri de cap,
  • dureri musculare.
  • Eruptia apare initial pe trunchi, sub forma de bubite rosii, marunte, iar dupa 12-24 ore apar veziculele pline cu lichid si asemanatoare cu “boabele de roua”.

Bubitele se sparg si se usuca, iar cojitele nu trebuie rupte si trebuie lasate sa cada de la sine! Acest lucru se intampla in 10-20 zile. Pacientul nu mai este contagios din momentul in care veziculele au disparut si bubitele s-au transformat in cruste.

In evolutia bolii apar 2-3 valuri eruptive. Totodata, cu cat varsta pacientului este mai mare, evolutia bolii poate fi mai serioasa si sa fie  insotita de complicatii.

Eruptia poate aparea si pe mucoase (in gura, interiorul pleoapelor, mucoasa anala, genitala) dar si pe pielea paroasa a capului.

Mai pot aparea:

  • febra (nu foarte inalta, rar peste 39 grade Celsius),
  • raguseala,
  • tuse productiva,
  • secretii nazale abundente.
  • In situatia in care apar complicatii, apar si alte semne de gravitate.

 

Pacientul trebuie obligatoriu sa fie vazut de medic pentru a se pune diagnosticul corect. In lipsa medicului nu se poate pune diagnosticul de varicela!

Tratament pentru varsatul de vant, boala copilariei

Copilul sau adultul contaminat va trebui sa mearga sa-si declare boala la medic si sa accepte sa fie izolat la domiciliu timp de cel putin 6 zile de la aparitia eruptiei. Persoanele care ii ingrijesc pe bolnavi sunt obligate sa dezinfecteze spatiul regulat pentru a stopa raspandirea virusului.

 

Tratamentul la domiciliu presupune:

  •  repaus la pat,
  • igiena pielii si a mucoaselor.
  • nu este indicata aplicarea de creme sau lotiuni pentru calmarea mancarimilor pe pielea afectata.
  • pentru calmarea mancarimilor sunt recomandate compresele reci.

Mai mult de atat, este foarte important ca baia generala sa NU fie facuta, aceasta fiind permisa numai dupa caderea crustelor!

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

Exista situatii severe, cazuri rare care prezinta complicatii, acestea necesitand spitalizare. In formele usoare si medii sunt suficiente masurile de prevenire a suprainfectiei bacteriene si calmarea mancarimilor.

 

Cum sa prevenim varsatulde vant, boala copilariei

 

• imunizare activa prin vaccinarea copiilor

• imunizare pasiva cu imunoglobuline specifice antivaricela, care se administreaza in primele 3-4 zile de la contactul infectant, mai ales celor care au suferit o scadere a imunitatii organismului dupa imbolnavirea cu varsat de vant.

 

 

 

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI