In articol:
- Beneficii și proprietăți varză chinezească
- Valori nutriționale Varză Chinezească
- Cum se mănâncă varza chinezească
Varza chinezească. Varza chinezeasca mai este numită și pak choi. Aceasta face parte din genul de plante Brassica și este originar din China. De fapt, în China, este cea mai consumată legumă din genul brassica.
Bok choy este disponibilă în circa 20 de soiuri. Varietatea “chinensis”, care seamănă foarte puțin cu ruda ei europeană, este alcătuită dintr-o tulpină albă ca un bulb și un grup de frunze verzi cu pețioluri albe, înfășurate strâns într-o formație cilindrică, sub forma unui corp compact.
Citește și: A ”operat” varza în parcarea spitalului
Frunzele au un gust dulce, între varză și salată, o textură crocantă și o valoare nutritivă de numai 13 calorii la 100 g. Asta o face ideală în curele de slăbire.
Beneficii și proprietăți varză chinezească
Varza chinezească oferă o mare varietate de vitamine și minerale, precum și antioxidanți și fibre care sunt bune pentru sănătate. De fapt, bok choy poate fi benefică pentru sănătatea inimii, a oaselor și a funcției tiroidiene. Poate avea chiar proprietăți anticancerigene.
Valori nutriționale Varză Chinezească
70 de grame din varza chinezească conțin următoarele: Calorii: 9
Proteine: 1 gram
Total carbohidrați: 1,5 grame
Zahăr total: 1 gram
Fibre: 1 gram
Citeste si: România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră- wowbiz.ro
Calciu: 6% din valoarea zilnică (DV)
Fier: 3% din DV
Magneziu: 3% din DV
Fosfor: 2% din DV
Potasiu: 4% din DV
Zinc: 1% din DV
Mangan: 5% din DV
Seleniu: 1% din DV
Vitamina C: 35% din DV
Folat: 12% din DV
Citeste si: Statul român oferă suma de 700 de lei pentru femei! Care sunt criteriile necesare?- kfetele.ro
Vitamina A: 17% din DV
Vitamina K: 27% din DV
Cum se mănâncă varza chinezească
Varza chinezească se prepară în aproximativ 4-5 minute, dacă se fierbe sau înăbușă, și 2-3 dacă se pune pe grătarul încins. De la aceasta salata se consumă totul, adică întregul buchețel de pak choy, singurul lucru pe care îl aveti de făcut fiind acela de a-l spăla cu grijă, se depune foarte mult nisip si pamant intre frunze, cam ca la praz sau telina apio.
Varza chinezească se poate adăuga și la supe și ciorbe, în orice fel de mâncare principal și mai ales în cele din carne, cu 5 minute înainte ca acestea să fie gata, fie punând buchetul întreg, fie să se rupă frunze.
Tăiați-o și fierbeți-o foarte puțin cu ulei de măsline, usturoi și ghimbir ca garnitură sau pentru a asezona orezul și quinoa. Decupați-o și adăugați-o la o rețetă de supă de inspirație asiatică.
Spălați-o și puneți-o cu alte legume pentru a face o salată crudă. Toacă și gătește-o într-o tigaie cu ardei grași, morcovi și broccoli.
Feliați-o pe lungime, stropiți cu ulei de măsline și sare și prăjiți-o la cuptor. Se folosește în locul salatei sau altor legume cu frunze verzi într-un sendviș. Tăiați-o mărunt și adăugați-o la orezul prăjit.
Citește și: Varză murată. Cinci beneficii incredibile pentru organism