In articol:
- Vremea ANM în țară, vineri 29 ianuarie
- Risc ridicat de avalanșe în Munții Făgăraș
- Vremea în București. Ce spune ANM
- Cum va fi vremea în luna februarie? Unde sunt anunțate ploi în exces
Prognoza meteo ANM pentru vineri, 29 ianuarie.
Încălzirea vremii î ncepe de vineri, 29 ianuarie cu regiunile sud-vestice, unde se ating maxime de 10 grade Celsius, urmând ca sâmbătă și duminică aerul cald să cuprindă treptat toată țara.
Citeste si: VIDEO- Iarnă grea peste România. Drumuri naționale rămase înzăpezite
Vremea ANM în țară, vineri 29 ianuarie
Vineri va mai ninge totuși în regiunile nord-vestice, centrale și în zonele montane, iar în restul țării vor fi precipitații mixte. De sâmbătă, vor predomina ploile, în condițiile în care vremea se va încălzi semnificativ.
Potrivit ANM, la munte continuă să ningă joi și vineri pe arii extinse, iar vântul suflă cu putere, în rafale de peste 70 de kilometri pe oră.
Citeste si: Experții OMS au ieșit din carantină. Începe ancheta despre originea noului coronavirus
Sâmbătă și duminică se încălzește și în zonele montane, unde vor predomina precipitațiile mixte, la altitudini mici. Maximele în weekend ating 11-12 grade în regiunile de șes.
Risc ridicat de avalanșe în Munții Făgăraș
Meteorologii avertizează că este risc foarte mare, de gradul cinci, de producere de avalanşe în Munţii Făgăraş, la altitudini de peste 1.800 de metri, unde este şi zona turistică Bâlea Lac.
Conform buletinului nivometeorologic, stratul de zăpadă de la Bâlea Lac este de 2,4 metri grosime, transmite Agerpres.
„Stratul proaspăt de zăpadă pulver depus, uşoară şi fără coeziune, va depăşi pe alocuri 80-100 cm. Intensificările vântului au determinat formarea de depozite în locurile adăpostite, ce vor depăşi 2-3 metri. Sub acest strat nou-depus se regăsesc plăci de vânt mai ales pe versanţii nordici şi nord-estici. Se vor forma plăci noi în următoarele 24 de ore, pe versanţii sudici şi estici, de grosimi mai reduse. În profunzime, stratul e constituit predominant din cristale fine şi faţetate, cu câteva cruste de gheaţă intercalate. Stratul însemnat şi instabil de zăpadă pulver, din partea superioară, poate aluneca spontan peste cel vechi, mai ales pe versanţii înclinaţi, declanşându-se astfel avalanşe de dimensiuni medii şi mari”, precizează meteorologii.
La altitudine mai mică de 1.800 de metri, în Munţii Făgăraş, riscul de producere de avalanşe este mare, de gradul patru pe o scară de la unu la cinci.
Citeste si: Cum recunoști noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie, după simptome
Vremea în București. Ce spune ANM
În Capitală, vremea se încălzește începând de vineri, fiind atinse temperaturi de până la 9-10 grade Celsius.
Meteorologii de la ANM anunță că sâmbătă și duminică este posibil să plouă, temporar, în București.
Citeste si: Un copil de 13 ani, dat dispărut în județul Cluj. A fost căutat toată noaptea
Cum va fi vremea în luna februarie? Unde sunt anunțate ploi în exces
Conform meteorologilor ANM, temperatura medie va avea valori mai crescute decât cele pentru această perioadă, pe întreg teritoriul țării, dar mai ales în extremitatea de sud a României.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Totodată, regimul pluviometric estimat pentru această perioadă va fi în general excedentar. Astfel, se vor înregistra mai multe ploi în jumătatea vestică a ţării, iar în rest regimul puvliometric va fi apropiat de cel normal pentru intervalul analizat de ANM.
De asemenea, în perioada următoarei luni, ANM anunță că, valorile termice se vor situa puțin peste temperaturile specifice pentru februarie, în cea mai mare parte a României.
Potrivit, meteorologilor Administrației Naționale de meteorologie, cantităţile de precipitaţii se vor situa în general în jurul celor normale pentru acest interval, posibil uşor mai mari, local.
Conform ANM, am avut parte de cea mai geroasă noapte din acest an, în luna ianuarie. Iar în urma temperaturilor extrem de scăzute, oamenii străzii au fost duși în adăposturi de către voluntari, iar călătoriile cu trenul au avut întârzieri enorme, după ce șinele s-au deformat din cauza gerului.