Aproximativ 1.000 de membri din sindicatele profesorilor au protestat miercuri în Piața Victoriei. De la 1 ianuarie 2022, salariul profesorilor și al personalului din învățământ ar fi trebuit să crească cu 16%, însă legea a fost amânată și salariile profesorilor au crescut cu doar 4%.

Citeste si: Ministrul Finanțelor, anunț despre banii românilor. "Este exclus să înghețăm salariile și pensiile". România se retrage din două bănci rusești

„Prin această acțiune de protest, federațiile sindicale atrag atenția asupra obligativității soluționării problemelor salariale cu care se confruntă personalul didactic și nedidactic din învățământul preuniversitar și superior”, au transmis sindicaliștii din Educație.

Ministrul Sorin Cîmpeanu propune un start motivant în cariera de profesor

Sorin Câmpeanu propune ca salarizarea profesorilor debutanţi să se facă la nivelul salariului mediu pe economie, apoi salariul să crească în funcţie de avansul în cariera didactică.

"Deşi am susţinut şi susţin în continuare punctual obligaţia de plată a diferenţelor salariale, o anumită parte a fost plătită, alta a fost prorogată.(...) Susţin ca salarizarea profesorilor debutanţi să se facă la nivelul salariului mediu pe economie, apoi salariul să crească în funcţie de avansul în cariera didactică şi de calităţile demonstrate ale fiecărui cadru didactic, dar trebuie să începem de la un nivel motivant", a afirmat, miercuri, Cîmpeanu, după ce a participat la evenimentul "Starea Naţiunii: Nivelul literaţiei digitale în România".

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Ministrul Educației spune că, în lipsa unor profesori pregătiţi, cadrul legal, curriculumul, evaluările standardizate şi infrastructura sunt în zadar.

"Profesori pregătiţi vom putea avea doar în momentul în care vom reuşi să le dăm prestigiul profesiei de dascăl, în care vom reuşi să le redăm statutul social corelat cu importanţa despre care spunem cu toţii întotdeauna că o acordăm educaţiei la nivel declarativ", a susţinut Cîmpeanu.

Ministrul a mai menţionat că planurile-cadru vor fi schimbate radical din septembrie 2023.

"Această schimbare va fi făcută de experţi în ştiinţele educaţiei şi de experţi pe fiecare dintre aceste discipline. Nu voi dori să mă pronunţ, să intru în interiorul vreunei discipline pentru care ministrul nu are competenţe", a subliniat el.

Sorin Cîmpeanu a adăugat că în proiectul noii legi a educaţiei este prevăzută şi creşterea ponderii curriculumului la decizia şcolii. 

Protest al profesorilor nemulțumiți de salarii

Profesorii au protestat miercuri în fața Guvernului. Cadrele didactice cer în stradă salarii mai mari după ce ANAF a luat în vizor meditațiile.

Printre nemulțumiri se află:

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

- Neaplicarea Legii 153/2017 pentru personalul din învățământ, in special situatia personalului nedidactic care, in cea mai mare parte, este plătit la nivelul salariului minim pe economie. Aceștia, având in vedere explozia prețurilor, nu mai pot trai cu veniturile actuale.

- De la 1 ianuarie 2022, salariul profesorilor și al personalului din învățământ ar fi trebuit să crească cu 16%, însă legea a fost amânată și salariile profesorilor au crescut cu doar 4%.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si