Majoritatea cazurilor de infectare cu Omicron înregistrate până acum, atât în țările din sudul Africii, cât și în Europa indică simptome foarte ușoare ale bolii sau chiar îmbolnăviri asimptomatice. 

Citeste si: Cel mai mare focar de Omicron din Europa. Zeci de oameni s-au infectat după o petrecere de Crăciun, în Norvegia

Unul dintre virusologii ruși care a participat la crearea vaccinului Sputnik V a declarat pentru RT.com

că structura noii variante Omicron a coronavirusului sugerează că ar putea fi foarte contagioasă, dar mai puțin mortală.

Numărul mare de mutații în Omicron este un semn că are un „genom instabil”, ceea ce face mai dificilă cauzarea de boli la pacienți, a declarat profesorul Anatoly Altshtein, cercetător-șef la Institutul de Cercetare de Epidemiologie și Microbiologie Gamaleya, Rusia, pentru RT

Citeste si: OMS: Persoanele care au avut COVID-19 riscă să se infecteze cu Omicron

Analiștii JP Morgan: Omicron ar putea să accelereze sfârșitul pandemiei 

Analiștii de la banca americană de investiții JP Morgan își încurajează investitorii să profite de scăderea bruscă a prețurilor acțiunilor de vinerea trecută, una dintre cele mai mari prăbușiri pe burse din acest an, și să „cumpere la prețuri mici”.

Ei susțin că varianta Omicron „mai transmisibilă” dar „mai puțin mortală” ar putea ajunge în cele din urmă să accelereze sfârșitul pandemiei, informează DW.com.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Citeste si: Autoritățile anunță că varianta Omicron a noului Coronavirus poate deveni majoritară în Europa

„Deși este probabil ca noua variantă Omicron să fie mai transmisibilă, primele rapoarte sugerează că ar putea fi, de asemenea, mai puțin mortală – ceea ce s-ar potrivi cu modelul de evoluție a virusului observat istoric”, au scris miercuri, strategii JP Morgan, Marko Kolanovic și Bram Kaplan, într-o notă adresată clienților.

„Dacă un virus mai puțin sever și mai transmisibil exclude rapid variantele mai severe, varianta Omicron ar putea fi un catalizator pentru a transforma o pandemie mortală în ceva mai asemănător cu gripa sezonieră”, au adăugat ei.

Aceste speranțe legate de varianta Omicron ar putea fi un semn pozitiv pentru pieţele financiare, în sensul că „ar putea accelera sfârşitul pandemiei”.

Citeste si: OMS: Persoanele care au avut COVID-19 riscă să se infecteze cu Omicron

Virusolog rus: Nu cred că Omicron constituie un pericol

Virusologul rus Anatoly Altshtein a subliniat faptul că pacienții cunoscuți cu Omicron au prezentat până acum simptome ușoare, ceea ce dă speranța că noua tulpină ar putea fi mai contagioasă, dar mai puțin mortală decât variantele anterioare.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

„De aceea cred că nu există niciun pericol mare în această [variantă a] virusului. Dar asta este doar ipoteza mea. Nu a fost dovedit încă, ca să spunem așa”, a explicat el.

Cercetătorul a adăugat că este nevoie de mai mult timp pentru a studia varianta Omicron și modul în care acesta afectează toate grupurile de populație, inclusiv persoanele în vârstă.

Citeste si: Autoritățile anunță că varianta Omicron a noului Coronavirus poate deveni majoritară în Europa

"Dacă este adevărat, cel mai probabil va fi un virus slăbit. Ar putea avea o transmisibilitate mare, dar și o patogenitate puternic redusă", a explicat virusologul rus.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si