Lipsa de candidati in majoritatea sectoarelor economice va deveni si mai intensa in 2018, iar pentru a gasi sau a pastra candidatii de care au nevoie, angajatorii ofera, pe langa cresterile consistente de salarii, beneficii tot mai extinse, potrivit Adecco.
"In cazul segmentului profesionistilor (financiar, legal, HR etc.) flexibilitatea programului devine tot mai importanta. De exemplu, efectuarea programului de munca de 8 ore in intervalul 07:00 – 20:00, a devenit o solicitare auzita din ce in ce mai des in interviuri pentru job-urile "de birou"", arata un sondaj realizat in randul specialistilor Adecco.
Totodata, candidatii refuza, intr-o masura mai mare ca in trecut, anumite pozitii daca angajatorul care le ofera este localizat intr-o zona foarte aglomerata. Programul flexibil, munca de acasa, beneficiile legate de viata personala, cum ar fi asigurarile medicale si abonamente cu pret preferential la sali de sport, sunt deja obisnuite pentru cea mai mare parte a angajatilor "corporatisti", potrivit Adecco.
"In 2018 observam ca o serie de beneficii destinate exclusiv programatorilor, au inceput sa se extinda si in alte segmente de activitate: masaj la birou, livrari de cosuri de fructe de cateva ori pe saptamana
sau chiar mic dejun la birou, existenta spatiilor special amenajate pentru relaxare etc. Ca element <<neobisnuit>>, am intalnit candidati care doresc sa lucreze la birou alaturi de animalul lor de companie", a declarat Candidates & Service Delivery Manager Adecco Romania, Ioana Sanda.
Sanda a mai spus ca angajatii din domeniul industrial tin foarte mult la transportul asigurat de catre angajator si doresc sa lucreze impreuna cu membri ai familiei (parinti, soti, frati/surori).
"Foarte mare succes au angajatorii care ofera suport familiei angajatului prin acces subventionat sau organizat chiar de acestia la crese, afterschools, spatii de joaca", a afirmat Sanda.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Potrivit Ioanei Sanda, pe parcursul anului 2018, salariul va creste cu circa 10% in zona industriala. Din cauza lipsei acute de personal, nevoia de ore suplimentare creste la randul ei – fapt ce reprezinta, pentru cei dispusi la un astfel de efort, o oportunitate de marire a veniturile.
Totodata, un pol de crestere rapida este Iasi, in special pentru specialistii IT.
"Cresterea rapida a sectorului IT din acest oras va provoca cel mai probabil o polarizare accentuata a veniturilor, similara cu cea din Cluj.
Cu alte cuvinte, salariile din industrie au ramas foarte aproape de minimul pe economie, in timp ce posturile specializate, cum sunt cele din IT, sunt remunerate de patru ori mai bine si beneficiaza de beneficii consistente", a declarat Staffing Manager in cadrul Adecco, Paula Rus.
La nivel industrial, categoria blue collar, exista diferente regionale majore, observa expertii Adecco.
"Banatul si Transilvania raman in top la capitolul nivele salariale si beneficii.
Prin comparatie, Moldova, Dobrogea si sudul Romaniei, raman in zona de minim pe economie si beneficii minime. Exista insa si zone industriale din sud unde salariile cresc rapid si se apropie de cele din Ardeal. Argesul a avut anul trecut una din cele mai mari cresteri pe venit mediu si o dinamica peste media nationala. Toate datele arata ca, in 2018, dinamica se pastreaza si se extinde in Olt si Dolj", a mai declarat Paula Rus.
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
Potrivit expertului Adecco, domeniile industriale cu marja mica de profit inregistreaza dificultati in sustinerea activitatii din cauza cresterii costurilor salariale si disponibilizeaza sute de oameni, majoritatea cu varsta de 35- 40 care, din pacate, nu sunt dispusi sa plece catre alte zone industriale din tara.
In plus, potrivit sondajului efectuat in randul expertilor Adecco, candidatii din domeniul "corporate" doresc intr-o masura tot mai mare sa lucreze in companii cu reputatie buna in piata, atat la nivel de employer brand cat si fata de clienti si comunitate, care organizeaza activitati de team-building si CSR.
"Aceste cereri nu sunt neobisnuite, si dau un semnal pozitiv, insa este prima data cand remarcam un trend crescator al acestor intrebari sau aprecieri venite in mod pro-activ din partea candidatului, in timpul interviului", mai subliniaza Ioana Sanda.
Sursa: news.ro