Este vorba despre pachetul legislativ al deputatului PNL Ovidiu Raetchi, intitulat “Pactul pentru Carte”, care cuprinde 5 propuneri legislative care prevad si alocarea a 100 de euro, de profesor, pentru achizitia de carti, TVA 0% pentru cartile tiparite si reducerea TVA la 5% pentru cartile in format electronic. Proiectele de lege au primit semnaturi de la toate partidele, inclusiv de la Putere si urmeaza sa intre in dezbaterea Legislativului.
Unul dintre proiectele de lege semnate de parlamentari de la toate partidele politice
arata ca elevii care au absolvit primul an de studiu al fiecarui ciclu şcolar ar putea primi 50 de euro de la stat pentru a-şi cumpara carţi.
„Suma reprezinta echivalentul in lei a 50 de euro. Elevii beneficiari ai ajutorului financiar vor primi de la unitaţile de invaţamant unde studiaza documentele necesare in vederea valorificarii acestui ajutor şi vor face dovada achiziţionarii de carţi şi carţi in format electronic.
Proiectul de lege mai prevede ca sumele necesare acordarii ajutorului financiar se asigura de la bugetul de stat, prin Minsterul Educaţiei şi Cercetarii”, arata, conform Digi24, iniţiatorii proiectului.
De asemenea, acestia mai afirma ca ajutorul financiar este menit sa ii stimuleze pe copii şi pe tineri „sa descopere şi sa aprofundeze placerea de a citi cu efecte incontestabile pentru dezvoltarea lor ulterioara”.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Proiectul prevede ca impactul bugetar estimat ar fi de 25 de milioane de euro.
La propunerea deputatului PNL Ovidiu Raetchi, acelasi grup de parlamentari a mai semnat un proiect de lege care prevede acordarea unui sprijin financiar de 100 de euro cadrelor didactice titulare si/sau suplinitoare calificate din invatamantul preuniversitar, tot pentru achizitionarea de carti, tiparite sau in format electronic.
Proiectele mai prevad TVA 0% pentru cartile
tiparite si reducerea TVA la 5% pentru cartile in format electronic.
In plus, se propune scutirea de la plata impozitului pe venit pentru persoanele cu meserii-cheie din industria de carte, asociate cu cele din domeniul cercetarii sau informaticii si renuntarea la impozitul pe cladiri/taxe pe cladiri si impozitul pe teren pentru spatiile utilizate pentru functionarea librariilor in care vanzarea de carte reprezinta cel putin 50% din cifra de afaceri.
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
“La ora actuala, piata de carte din Romania se afla pe ultimul loc in Uniunea Europeana, cu o valoare de circa 100 de milioane de euro.
Comparativ, cea din Germania este de 60 de ori mai mare, ajungand la 6 miliarde de euro, iar daca restrangem comparatia la nivel regional vom observa ca piata de carte din Cehia ajunge la 400-500 de milioane de euro, in timp ce cele din Slovenia sau Bulgaria au valori cuprinse intre 100 si 200 de milioane de euro. Potrivit unui studiu recent Eurostat, doar 2,8% dintre romani citesc o carte pe luna; un roman cheltuieste maxim trei euro pe an pentru carti – mult sub media Uniunii Europene, iar datele Institutului National de Cercetare in Cultura spun ca un roman din
cinci nu a citit niciodata o carte”, afirma deputatul PNL in expunerea de motive.