Close sidebar
Close sidebar

Veste buna pentru toti parintii: Se dau 230 de lei pentru fiecare elev. In ce conditii se intra in posesia banilor

Elevii ar putea sa primeasca 50 de euro de la stat, pentru a-şi cumpara carţi, conform unui proiect de lege depus la Senat de parlamentari de la PSD, PNL, USR, PMP şi UDMR.

M. P.,


DISTRIBUIE
acest articol

Este vorba despre pachetul legislativ al deputatului PNL Ovidiu Raetchi, intitulat “Pactul pentru Carte”, care cuprinde 5 propuneri legislative care prevad si alocarea a 100 de euro, de profesor, pentru achizitia de carti,  TVA 0% pentru cartile tiparite si reducerea TVA la 5% pentru cartile in format electronic. Proiectele de lege au primit semnaturi de la toate partidele, inclusiv de la Putere si urmeaza sa intre in dezbaterea Legislativului.  

Unul dintre proiectele de lege semnate de parlamentari de la toate partidele politice arata ca elevii care au absolvit primul an de studiu al fiecarui ciclu şcolar ar putea primi 50 de euro de la stat pentru a-şi cumpara carţi.

„Suma reprezinta echivalentul in lei a 50 de euro. Elevii beneficiari ai ajutorului financiar vor primi de la unitaţile de invaţamant unde studiaza documentele necesare in vederea valorificarii acestui ajutor şi vor face dovada achiziţionarii de carţi şi carţi in format electronic.

Proiectul de lege mai prevede ca sumele necesare acordarii ajutorului financiar se asigura de la bugetul de stat, prin Minsterul Educaţiei şi Cercetarii”, arata, conform Digi24, iniţiatorii proiectului.

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

De asemenea, acestia mai afirma ca ajutorul financiar este menit sa ii stimuleze pe copii şi pe tineri „sa descopere şi sa aprofundeze placerea de a citi cu efecte incontestabile pentru dezvoltarea lor ulterioara”.

Proiectul prevede ca impactul bugetar estimat ar fi de 25 de milioane de euro.

La propunerea deputatului PNL Ovidiu Raetchi, acelasi grup de parlamentari a mai semnat un proiect de lege care prevede acordarea unui sprijin financiar de 100 de euro cadrelor didactice titulare si/sau suplinitoare calificate din invatamantul preuniversitar, tot pentru achizitionarea de carti, tiparite sau in format electronic.

Proiectele mai prevad TVA 0% pentru cartile tiparite si reducerea TVA la 5% pentru cartile in format electronic. 

In plus, se propune scutirea de la plata impozitului pe venit pentru persoanele cu meserii-cheie din industria de carte, asociate cu cele din domeniul cercetarii sau informaticii si renuntarea la impozitul pe cladiri/taxe pe cladiri si impozitul pe teren pentru spatiile utilizate pentru functionarea librariilor in care vanzarea de carte reprezinta cel putin 50% din cifra de afaceri.

“La ora actuala, piata de carte din Romania se afla pe ultimul loc in Uniunea Europeana, cu o valoare de circa 100 de milioane de euro. Comparativ, cea din Germania este de 60 de ori mai mare, ajungand la 6 miliarde de euro, iar daca restrangem comparatia la nivel regional vom observa ca piata de carte din Cehia ajunge la 400-500 de milioane de euro, in timp ce cele din Slovenia sau Bulgaria au valori cuprinse intre 100 si 200 de milioane de euro. Potrivit unui studiu recent Eurostat, doar 2,8% dintre romani citesc o carte pe luna; un roman cheltuieste maxim trei euro pe an pentru carti – mult sub media Uniunii Europene, iar datele Institutului National de Cercetare in Cultura spun ca un roman din cinci nu a citit niciodata o carte”, afirma deputatul PNL in expunerea de motive. 

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI