Targul de agronomie din toamna anului trecut a fost mana cereasca pentru bugetul primariei sector 1. Cu parcarile pline pana la refuz, soferii ar fi oprit oriunde, cu orice risc.

Primavara le-ar putea aduce o surpriza nedorita politistilor locali, care ar putea ramane doar cu amintirea sanctiunilor pentru soferi.

Peste 7.500 de amenzi au dat anul trecut politistii locali din Capitala soferilor contravenienti. Adica cei care au oprit si stationat unde au avut chef. Dar toate acestea s-ar putea schimba, daca, in luna mai, magistratii Curtii Supreme vor hotari sa admita recursul Avocatului Poporului.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Initiativa Avocatului Poporului se bazeaza pe un vid legislativ incredibil. Desi legea care a dat nastere structurii de politie locala da voie agentilor sa constate si sanctioneze contraventiile, nu le permite si sa… legitimeze soferii.

"Principala problema analizata de Avocatul Poporului pune in discutie lipsa competentei functionale a politiei locale de a solicita datele de identificare ale persoanelor vinovate […] In absenta unei derogari exprese, apreciem ca politistul rutier este singurul care poate constata contraventiile."

, transmite Avocatul Poporului

Cu alte cuvinte, politistul local ar trebui sa observe greseala, dar sa fie nevoit sa apeleze la un agent de la rutiera pentru ca soferul sa poata fi amendat. "Este o initiativa care, in cazul aprobarii, va determina o restrangere a activitatii Politiei Locale. Mai grav va creste acel fenomen al parcarilor ilegale.", spune Razvan Popa de la Politia Locala.


60 de secunde a durat pentru ca angajatii firmei de ridicari din Cluj sa puna pe platforma aceasta masina parcata neregulamentar. Ei bine, actiunea Avocatului Poporului ar lasa si aceasta masura in aer. "Politistii locali au dreptul sa ridice masini, ceea ce inseamna ca, direct, constata opririle si stationarile ilegale.", explica acelasi Razvan Popa.

De aceasta chichita legala s-au folosit, de altfel, multi dintre soferii sanctionati de-a lungul timpului. "De cele multe ori s-au castigat aceste plangeri contraventionale, pe aspectul ca politia locala nu este asimilata unei politii rutiere.", explica un avocat.

Daca decizia Curtii Supreme va fi una favorabila Avocatului Poporului, atunci toate atributiile de sanctionare vor fi preluate de Politia Rutiera. Care, oricum, se lupta cu un deficit de agenti de peste 20%.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si