In articol:
- Cum a fost realizat studiul din Israel
- Virusul sud-african, capabil să treacă parțial de protecția vaccinului
Variantele de coronavirus descoperite pentru prima dată în Africa de Sud și Marea Britanie sunt capabile să „păcălească” parțial vaccinul Pfizer-BioNTech, potrivit unui studiu israelian pe date din lumea reală, cu un eșantion relativ mic de pacienți, relatează Insider.com. Studiul a fost realizat de Universitatea din Tel Aviv și cel mai mare furnizor de asistență medicală din Israel, Clalit.
În Israel, aproximativ 80% din populație este vaccinată, iar aproape 53% a primit ambele doze de vaccin Pfizer..
Citeste si: Medicul Valeriu Gheorghiță anunță o schimbare în ritmul de vaccinare din România
Cum a fost realizat studiul din Israel
Studiul, lansat sâmbătă, a comparat incidența ambelor variante între pacienții vaccinați și cei nevaccinați care au dat test pozitiv pentru coronavirus.
Varianta sud-africană, B.1.351, s-a dovedit a fi de opt ori mai răspândită în rândul pacienților vaccinați, în timp ce tulpina din Marea Britanie, B.1.1.7, a fost mai răspândită în rândul pacienților vaccinați doar cu prima doză, însă cei complet vaccinați au arătat o protecție sporită împotriva tulpinii britanice.
Citeste si: Bilanţ coronavirus 11 aprile 2021: Record de pacienţi la terapie intensivă
Citeste si: Florin Cîţu: "Mai avem doar şase locuri libere la ATI. Vaccinarea este singura soluţie să depăşim pandemia!
Virusul sud-african, capabil să treacă parțial de protecția vaccinului
Cercetătorii subliniază că studiul a fost făcut pe un număr relativ redus de persoane, pentru că în Israel sunt destul de puține infectări cu tulpina sud-africană.
„Am constatat o rată disproporționat mai mare a variantei sud-africane în rândul persoanelor vaccinate cu a doua doză, comparativ cu grupul nevaccinat. Acest lucru înseamnă că varianta sud-africană este capabilă, într-o oarecare măsură, să treacă de protecția vaccinului", a declarat Adi Stern de la Universitatea Tel Aviv.