Articolul 22 al legii salarizarii, respins miercuri de comisia de munca a Senatului, prevedea ca ”pentru activitatea desfaşurata de persoanele cu handicap vizual grav sau accentuat, in cadrul programului normal de lucru, se acorda un spor de 15% din salariul de baza/ solda de functie/ salariul de functie/ indemnizatia de incadrare”.

”Credeti ca merita doar persoanele cu handicap vizual? Sau toate persoanele cu handicap? Cream o discriminare intre tipurile

de handicap. Cei care au handicap vizual beneficiaza, cei care au alte tipuri de handicap nu vor beneficia”, a intervenit senatorul PMP Dorin Badulescu.

Ministrul Muncii, Olguta Vasilescu, a explicat ca nu a vrut sa introduca o discriminare a persoanelor cu handicap prin acordarea unui spor pentru acestea.
”Aşa a fost prevazut şi pana acum in legislatie. Am considerat ca persoanele care au dizabilitati trebuie sa fie integrate, sa nu se faca niciun fel de discriminare fata de celelalte persoane. Ele beneficiaza prin Codul fiscal de cu totul alte avantaje(...) Consideram ca nu vrem sa facem o alta forma de discriminare. O persoana fara un picior poate sa lucreze foarte bine la un birou, nu e niciun fel de problema”, a sustinut Olguta Vasilescu.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

”Eu taman sunt un om fara un picior, nu vreau sa cred ca n-a fost o intepatura din partea dumneavoastra, doamna ministru”, a spus senatorul PMP Dorin Badulescu.
”Nu, pe cuvant de onoare. Habar n-aveam”, şi-a cerut scuze Vasilescu.

Senatoarea USR Florina Presada a formulat amendamentul prin care sporul de 15% la salariu era acordat tuturor persoanelor cu handicap grav sau accentuat, dar propunerea sa a fost respinsa prin votul senatorilor PSD.

”Am inteles ca in legislatia din Romania nu am introdus inca termenul de dizabilitate. Eu zic sa pastram termenul de handicap tocmai pentru a avea un punct de referinta legal şi sa eliminam «vizual» din textul articolului. Pentru ca acolo spunem clar «handicap grav sau accentuat». E foarte simplu”, a spus Florina Presada.

Dupa respingerea amendamentului USR, toti senatorii opozitiei (PNL, USR, PMP), dar şi reprezentantul UDMR, s-au abtinut la votul pe articolul 22, inregistrandu-se doar 5 voturi ”pentru” din partea senatorilor PSD. Drept consecinta, intreg articolul 22 a fost respins. 

Sursa: News.ro
.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si