Guvernul României a anunțat miercuri, în mod oficial, creșterea salariului minim pe economie de la 1 octombrie 2023.

Ministerul Muncii a publicat în dezbatere publică un Proiect de Hotărâre a Guvernului pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

Citește și: Guvernul a anunțat cu cât crește salariul minim de la 1 octombrie. Document oficial: majorarea netă NU este de 10%

Este vorba de creșterea cu 10% a salariului minim brut, de la 3.000 de lei la 3.300 lei pe lună, conform anunțului de miercuri al Guvernului, publicat  aici.

Punctul de amendă, "înghețat" în prezent la 145 lei

Dacă salariul minim crește cu doar 10 procente, valoarea punctului de amendă s-ar putea dubla cel puțin, pentru că Executivul a înghețat de fiecare dată până acum majorarea punctului de amendă.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

În aceste condiții, punctul de amendă a rămas blocat la 145 de lei, deși în prezent ar trebui să fie 300 de lei.

În condițiile în care există o nevoie mare de bani la bugetul de stat, este greu de crezut că Guvernul condus de Marcel Ciolacu va decide din nou să blocheze creșterea punctului de amendă.   

Punctul de amendă ar putea crește cu 127% de la 1 octombrie 2023! 

Punctul de amendă este legat prin lege de valoarea salariului minim pe economie.

Dacă aceasta din urmă va crește la 3.300 lei, vom vedea majorări și la amenzile de circulație, cu excepția cazului în care Guvernul nu va emite un act normativ special prin care să păstreze punctul de amendă la valoarea actuală.

În acest an valoarea punctului de amendă a fost îngheţată la 145 de lei pentru sancţiunile rutiere.

Punctul de amendă ar putea urca la 330 lei

Codul Rutier actual prevede că punctul de amendă are o valoare de 10% din salariul minim brut pe economie.

După creşterea salariului minim în octombrie la 3.300 de lei, punctul de amendă ar putea urca la 330 lei începând cu 1 ianuarie 2024.

Creșterea ar fi una uriașă, de 127%, fapt care ar putea aduce mai multe fonduri Ministerului de Interne, un minister unde nemulțumirile bugetare sunt foarte mari.

Ce spune Ministerul Muncii despre efectele salariului minim

Majorarea salariului de baza minim brut pe tara influențează, pe lângă cei 1.867.588 de salariați direct afectați, și mult mai multe drepturi și obligații, se spune în Nota de fundamentare a proiectului de lege.

"Modificarea salariului de baza minim brut pe țară determină creșterea punctului de amendă întrucât acesta se raportează la salariul minim (Ordonanța de urgență a Guvernului nr.195/2002

privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare – art.98)", scriu inițiatorii proiectului de majorare a salariului minim.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si