Legislația privind  inspecția tehnică periodică (ITP) și cea privind transportul alternativ ar putea fi cât de curând modificată.

Citește și: O șoferiță de 86 de ani a spulberat doi muncitori în Timișoara- VIDEO

Valabilitatea Inspecției Tehnice Periodice (ITP) ar putea fi redusă la 6 luni pentru anumite tipuri de mașini, potrivit unui nou proiect de modificare a legii circulației.

Citește și: VIDEO: Fermierii şi protestatarii amenință cu continuarea protestelor, după ce negocierile au eșuat din nou: "Suntem pribegi în ţara noastră"

Conform unui proiect de ordonanță de Guvern, anumite tipuri de autoturisme vor fi obligate să refacă ITP-ul o dată la 6 luni, transmite publicația Promotor.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Proiectul a fost pus în dezbatere publică de către Ministerul Transporturilor, fiind vorba de vehiculele de tipul „RENT A CAR”, dar și de cele utilizate în regim de închiriere cu șofer.

Mașinile de transport persoane, ITP obligatoriu la 6 luni 

În prezent, mașinile care au obligația de a fi inspectate la fiecare jumătate de an sunt cele care efectuează transport de persoane.

Noul act normativ urmează să elimine obligativitatea ITP în cazul anumitor tipuri de vehicule, arată sursa citata.

„Prevederile prezentei ordonanţe nu se aplică maşinilor auto propulsate cu o viteză maximă care nu depășește 25 km/h, vehiculelor lente, vehiculelor cu şenile, tramvaielor și vehiculelor cu tracțiune animală”, conform proiectului de ordonanță de Guvern.

Ce valabilitate are ITP în 2024

Valabilitatea ITP-ului în prezent este după cum urmează:

3 ani- mașinile noi. Termenul pentru efectuarea primei inspecții se socotește de la data primei înmatriculări, iar pentru următoarea inspecție tehnică periodică, de la data celei precedente.

2 ani
autovehicule cu mai puțin de 8 locuri
motociclete, mopede, autovehicule cu 3 roți si cvadricicluri

Citește și: Cine este șoferul implicat în accidentul de la Drăganu, județul Argeș? O persoană și-a pierdut viața în urma impactului

1 an- mașini mai vechi de 12 ani
autovehicule pentru transport mărfuri, cu masa totală maximă peste 3.500 kg
autovehicule cu cel puțin 4 roți, pentru transport mărfuri, cu o masă totală maximă sub 3.500 kg

6 luni
mașini pentru transport persoane în regim de taxi și autovehicule cu peste 8 locuri.

Ce valabilitate are ITP în 2024

Ce valabilitate are ITP în 2024


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si