Veste proastă pentru șoferii români: chiar dacă benzinăriile fac ieftiniri infime de preț în aceste zile la benzină și motorină, vor urma scumpiri masive de la 1 iulie.

Citește și: Bolid de lux căutat de autoritățile din Italia, recuperat de polițiștii de frontieră din România. Cât costă mașina dispărută

Majorările de accize au fost adoptate anul trecut de Guvern, aşa că nu mai este loc de negocieri.

Din iulie 2024, vom asista la o nouă creștere a prețurilor la carburanți, odată cu noua majorare a accizelor.

După ce legea emisă de Guvernul României va intra în vigoare, se estimează că benzina și motorina vor crește cu 0,40 de bani pe litru.

Cât costă banzina și motorina azi

În ultimele săptămâni a avut loc o ieftinire conjuncturală a prețurilor la benzină și motorină, generată în special de situația la nivel internaţional.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Principalul motiv al scăderii prețurilor la petrol pe piețele externe a fost legat de calmarea situaţiei din Orientul Mijlociu, fără escaladări în relația cu Iranul.

Potrivit Monitorului Prețurilor, aplicația lansată de Consiliul Concurenței, un litru de benzină standard se vinde în Capitală cu prețuri între 6,96 lei și 7,15 lei per litru.

În privința prețurilor la motorina standard, acestea variază în București între 7,07 lei și 7,20 lei per litru.

Veste proastă pentru șoferii români. Benzina și motorina, în pragul unor scumpiri masive

Veste proastă pentru șoferii români. Benzina și motorina, în pragul unor scumpiri masive

[Sursa foto: Pexels.com]

Cu cât cresc accizele la carburanți de la 1 iulie 2024

Nivelul accizelor pentru combustibili cresc de două ori pe parcusul acestui an. Prima majorare a survenit la 1 ianuarie 2024.

În cazul benzinei fără plumb acciza a urcat la 2.019 lei/1000 litri, de la 1.776,30 lei/1000 litri în 2023, iar la motorină la 1.850 lei/1000 litri, de la 1.632,81 lei/1000 litri.

Potrivit cifrelor publicate de Ministerul Finanţelor, de la 1 iulie vom asista la a doua majorare de accize din acest an.

Astfel, de la 1 iulie, acciza la benzină fără plumb va urca la 2.382,84 lei/1000 litri iar cea la motorină la 2.183,85 lei/1000 litri, potrivit Agerpres.

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

Acciza la gaz petrolier lichefiat utilizat drept combustibil pentru motor se majorează la 874,24 lei/tonă (de la 776,09 lei în 2023), iar în cazul în care gazul petrolier lichefiat este folosit drept combustibil pentru încălzire, acciza urcă la 773,62 lei/gigajoule (de la 686,77 lei).

Pentru gazul natural combustibil pentru motor, noua acciză este 17,72 lei/gj (faţă de 15,73 lei). Pentru electricitatea utilizată în scop comercial, valoarea accizei creşte la 3,41 lei/Mwh (de la 3,03 lei anterior).

Cât va costa un plin de benzină sau motorină după 1 iulie

După scumpirea carburanților așteptată pentru 1 iulie 2024, un plin cu 40 de litri de benzină sau motorină va depăși în mod cert suma de 300 de lei, adică se va majora cu cel puțin 20 de lei.

Potrivit specialiștilor, din iulie 2024 un plin de benzină va costa în jur de 310 lei, față de 286 lei în prezent, iar unul de motorină aproape 320 lei, comparativ cu 295 lei în momentul de față.

Această proiecție este valabilă doar dacă tarifele la stațiile de carburant rămân constante în perioada următoare. În caz contrar, va trebui să alocăm și mai mulți bani pentru combustibil.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si