Ministerul Transporturilor pregateste un document pentru actualizarea tarifelor taxei de drum( rovinieta) in cazul transportatorilor de marfa, conform unei directive europene ce trebuia transpusa inca de acum 4 ani.

Mai exact, rovinieta pentru toate categoriile de camioane va creste de la 4 la 12 euro pe zi sau de la 320 de euro pe an la 600 de euro pe an in cazul camioanelor usoare de pana la 7,5 tone.

„Asa cum reiese din alin. (2) al art. 10a al Directivei, coroborat cu data publicarii Comunicarii, 18.02.2014, tariful de 12 euro/zi trebuia aplicat incepand cu data de 01 martie 2014 pentru toate vehiculele de transport marfa cu masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone. Prin Comunicarea publicata la 17.03.2016 in Jurnalul Oficial al UE, tariful a fost majorat la 13 euro/zi cu aplicare de la 01 aprilie 2016, tarif rectificat ulterior la data de 01.06.2016 prin Comunicarea publicata in JOUE, la 12 euro/zi. Astfel, tariful zilnic de 12 euro pentru vehiculele de transport marfa trebuia aplicat incepand cu 01 martie 2014, nefiind transpus nici in prezent”, conform notei de fundamentare a ordonantei  Urgenta a Guvernului pentru actualizarea tarifelor taxei de drum.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Potrivit proiectului de Ordonanta de Urgenta tariful lunar nu trebuie sa depaseasca 10% din tariful anual, tariful saptamanal nu ar trebui sa depaseasca 5% din tariful anual, iar tariful zilnic nu ar trebui sa depaseasca 2% din tariful anual.

Totodata, urmeaza sa fie majorate si amenzile pentru lipsa taxei de drum in cazul camioanelor. Proiectul este in dezbatere publica pana la data de 1 septembrie. Noile tarife intra in vigore la 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial. Tariful de utilizare pe reteaua de drumuri nationale din Romania se aplica in conformitate cu prevederile Ordonantei Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare si a tarifului de trecere pe reteaua de drumuri nationale din Romania, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 424/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.

Acest tarif a fost introdus in legislatia nationala prin transpunerea Directivei 1999/62/CE de aplicare a taxelor la vehiculele grele de transport marfa pentru utilizarea anumitor infrastructuri.

Sursa: capital.ro 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si