Copiii vor trebui să stea în carantină timp de 10 zile în cazul în care au călătorit alături de părinţi într-o ţară cu risc epidemiologic ridicat, deoarece minorii sub 16 ani nu pot fi încă imunizaţi împortiva SARS-CoV-2 şi există pericolul ca aceştia să răspândească virusul, a arătat, marţi, dr. Florentina Furtunescu de la INSP.

Chiar dacă părinţii au primit şi cea de-a doua doză de rapel din vaccinul anti-COVID, unul dintre adulţi va trebui să stea în carantină cu copilul la întoarcerea în ţară.

Citeste si: Carantina, apă de ploaie în România. Crește rata de infectare în localitățile închise

Copiii nevaccinați, factor de risc

Întrebată ce se întâmplă în cazul familiilor cu copii, știind că minorii nu se vaccinează, Florentina Furtunescu a spus: ” Situația variază în funcție de țara unde călătoresc. Dacă merg într-o țară cu incidență ridicată, copilul reprezintă un risc, e un vector, de aceea el trebuie să stea în izolare 10 zile și unul dintre părinți trebuie să stea acasă cu copilul ”.

Citeste si: Bill Gates a prevestit pandemia de COVID-19. S-a îndeplinit sau nu ce a zis miliardarul?

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Obligația carantinării în cazul acestor familii vine în contextul în care Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat luni o hotărâre care stipulează că persoanele care vin din străinătate în România și au făcut ambele doze de vaccin (inclusiv rapelul) nu mai sunt obligate să stea în carantină.

Citeste si: Ce se întâmplă în corp după prima doză a vaccinului anti-COVID

Prima persoană vaccinată în România

Schimbarea anunțată de CNSU despre adulții vaccinați

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a emis Hotărârea nr. 4 din data de 18.01.2021 privind aprobarea listei ţărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea şi stabilirea unor măsuri necesar a fi aplicate în contextul pandemiei de COVID-19.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Marea Britanie se află pe lista galbenă a ţărilor cu risc epidemiologic ridicat, alături de Irlanda, Israel, SUA, Spania, Portugalia, Franţa sau Italia, astfel că persoanele care se întorc din una dintre aceste state trebuie să stea în carantină.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a decis, luni, că persoanele care intră intră în România după 10 zile de la primirea celei de-a doua doze de vaccin sunt exceptate de la măsura carantinării.

Aceeaşi decizie a fost luată şi în cazul persoanelor care intră în contact cu un caz confirmat, dacă contactul a avut loc la mai mult de zece zile de la primirea dozei de rapel.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si