VIDEO- Veste tristă pentru fumători. Tutunul încălzit cu arome, în pericol de a fi interzis
A fost adoptată o nouă Ordonanță, care prevede etichetarea pe ambalajul tutunului încălzit cu arome, a unui mesaj de informare împreună cu avertismentele de sănătate. Indiferent dacă conțin aromă sau prezintă urme de arome doar în unele componente(filtre, hârtii, ambalaje, capsule), produse din tutun încălzit vor trebui să aibă text și fotografie care să exprime informare și avertismentele de sănătate necesare.
Informarea corectă a consumatorilor, prioritatea Guvernului
Etichetarea cât mai corectă a produselor de tutun încălzit înseamnă informarea eficientă a consumatorului.
Printr-un comunicat de presă, Ministerul Sănătății a explicat noua Ordonanță a Guvernului, care prevede etichetarea pe produsele de tutun încălzit cu arome a unui mesaj de informare, dar și a avertismentelor de sănătate.
"Produsele din tutun cu o aromă caracteristică sau care conțin arome în oricare dintre componentele lor, precum și produsele din tutun încălzit care ard vor avea obligativitatea etichetării cu mesajul de informare.
Produsele din tutun cu o aromă caracteristică sau care conțin arome în oricare dintre componentele lor (filtre, hârtii, ambalaje, capsule), precum și produsele din tutun încălzit care ard vor avea obligativitatea etichetării cu mesajul de informare și cu avertismentele de sănătate combinate (text și fotografie), conform unei Ordonanțe aprobată de Guvernul României și care transpune în legislația națională Directiva delegată (UE) 2022/2100 a Parlamentului European și a Consiliului. Noile reglementări vizează informarea corectă a consumatorilor privind efectele utilizării produselor de tutun încălzit prin introducerea obligativității unei etichetări corespunzătoare", a transmis Ministerul Sănătății.
De asemenea, Ministerul a publicat și câteva articole din Ordonanță, de interes total, întrucât sunt aplicate deja pentru țigarete și pentru tutunul rulat. Din comunicatul de presă se înțelege că dacă produsele din tutun încălzit cu arome, nu prezintă mesajul informare și avertismentele de sănătate, nu vor mai apărea pe piață.
"Extinde la produsele din tutun încălzit interdicția privind introducerea pe piață a produselor cu o aromă caracteristică sau care conțin arome în oricare dintre componentele lor, cum ar fi filtrele, hârtiile, ambalajele, capsulele sau orice caracteristică tehnică care permite modificarea mirosului sau a gustului produselor din tutun, precum si modificarea intensității arderii lor.
Aceste interdicții există deja pentru țigarete și pentru tutunul de rulat", a continuat în comunicatul de presă Ministerul Sănătății.
2% din totalul populației din România folosește tutun încălzit
Se pare că adoptarea actului normativ este determinată de creșterea vânzărilor de produse din tutun încălzit, care a depășit 2,5% din totalul vânzărilor de produse din tutun la nivelul Uniunii, conform datelor transmise de Ministerul Sănătății.
Ordonanța se adresează adulților și tinerilor care au folosit și/sau folosesc în prezent țigări electronice sau dispozitive electronice.
"Conform cifrelor Raportului OECD/EU 2022, Health at a Glance 2022, adulții care folosesc zilnic sau ocazional țigări electronice sau dispozitive electronice similare au reprezentat în anul 2019 aproximativ 2% din totalul populației. Conform unui studiu INS, un procent de 19% din populația adultă fumează țigări electronice sau dispozitive electronice", a precizat Ministerul Sănătății.
Conform comunicatului, în România, peste 43.600 de români au murit din cauza unei boli cauzate de fumat, în 2019, conform Raportului de țară al OMS publicat în anul 2023.
Cauzele deceselor au fost bolile cardiovasculare cauzate de tutun, bolile oncologice și bolile respiratorii.