Ministerul Sănătății a transmis printr-un comunicat de presă noua Ordonanță referitoare la mesajele de informare de produsele din tutun încălzit cu arome. Ordonanța a fost aprobată de Guvernul României și transpune în legislația națională Directiva delegată (UE) 2022/2100 a Parlamentului European și a Consiliului.

Informarea corectă a consumatorilor, prioritatea Guvernului

Etichetarea cât mai corectă a produselor de tutun încălzit înseamnă informarea eficientă a consumatorului.

Printr-un comunicat de presă, Ministerul Sănătății a explicat noua Ordonanță a Guvernului, care prevede etichetarea pe produsele de tutun încălzit cu arome a unui mesaj de informare, dar și a avertismentelor de sănătate.

Ministerul Sănătății a explicat noua Ordonanță a Guvernului, care prevede etichetarea pe produsele de tutun încălzit cu arome a unui mesaj de informare

Ministerul Sănătății a explicat noua Ordonanță a Guvernului, care prevede etichetarea pe produsele de tutun încălzit cu arome a unui mesaj de informare

[Sursa foto: Facebook- Ministerul Sănătății]

"Produsele din tutun cu o aromă caracteristică sau care conțin arome în oricare dintre componentele lor, precum și produsele din tutun încălzit care ard vor avea obligativitatea etichetării cu mesajul de informare. Produsele din tutun cu o aromă caracteristică sau care conțin arome în oricare dintre componentele lor (filtre, hârtii, ambalaje, capsule), precum și produsele din tutun încălzit care ard vor avea obligativitatea etichetării cu mesajul de informare și cu avertismentele de sănătate combinate (text și fotografie), conform unei Ordonanțe aprobată de Guvernul României și care transpune în legislația națională Directiva delegată (UE) 2022/2100 a Parlamentului European și a Consiliului. Noile reglementări vizează informarea corectă a consumatorilor privind efectele utilizării produselor de tutun încălzit prin introducerea obligativității unei etichetări corespunzătoare", a transmis Ministerul Sănătății.

De asemenea, Ministerul a publicat și câteva articole din Ordonanță, de interes total, întrucât sunt aplicate deja pentru țigarete și pentru tutunul rulat. Din comunicatul de presă se înțelege că dacă produsele din tutun încălzit cu arome, nu prezintă mesajul informare și avertismentele de sănătate, nu vor mai apărea pe piață.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Dacă produsele din tutun încălzit cu arome, nu prezintă mesajul informare și avertismentele de sănătate, nu vor mai apărea pe piață.

Dacă produsele din tutun încălzit cu arome, nu prezintă mesajul informare și avertismentele de sănătate, nu vor mai apărea pe piață.

[Sursa foto: Freepik]

"Extinde la produsele din tutun încălzit interdicția privind introducerea pe piață a produselor cu o aromă caracteristică sau care conțin arome în oricare dintre componentele lor, cum ar fi filtrele, hârtiile, ambalajele, capsulele sau orice caracteristică tehnică care permite modificarea mirosului sau a gustului produselor din tutun, precum si modificarea intensității arderii lor. Aceste interdicții există deja pentru țigarete și pentru tutunul de rulat", a continuat în comunicatul de presă Ministerul Sănătății.

Citește și: Românii cu mai multe locuințe încasează o lovitură dură: Guvernul discută introducerea unei taxe speciale

2% din totalul populației din România folosește tutun încălzit

Se pare că adoptarea actului normativ este determinată de creșterea vânzărilor de produse din tutun încălzit, care a depășit 2,5% din totalul vânzărilor de produse din tutun la nivelul Uniunii, conform datelor transmise de Ministerul Sănătății.

Ordonanța se adresează adulților și tinerilor care au folosit și/sau folosesc în prezent țigări electronice sau dispozitive electronice.

Etichetarea cât mai corectă a produselor de tutun încălzit înseamnă informarea eficientă a consumatorului

Etichetarea cât mai corectă a produselor de tutun încălzit înseamnă informarea eficientă a consumatorului

[Sursa foto: Freepik]

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

"Conform cifrelor Raportului OECD/EU 2022, Health at a Glance 2022, adulții care folosesc zilnic sau ocazional țigări electronice sau dispozitive electronice similare au reprezentat în anul 2019 aproximativ 2% din totalul populației. Conform unui studiu INS, un procent de 19% din populația adultă fumează țigări electronice sau dispozitive electronice", a precizat Ministerul Sănătății.

Conform comunicatului, în România, peste 43.600 de români au murit din cauza unei boli cauzate de fumat, în 2019, conform Raportului de țară al OMS publicat în anul 2023. Cauzele deceselor au fost bolile cardiovasculare cauzate de tutun, bolile oncologice și bolile respiratorii.

Citește și: EXCLUSIV. IT-iștii rămân cu impozitul de 10% pe venit/ IT-ist: ”Scutirea taxei de impozit poate atrage mai mulți profesioniști in domeniu”


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si