Veste tristă pentru pensionari! De ce ajung banii mai târziu de Paşte?
Greva poștașilor a pus în pericol pensiile în luna aprilie, iar în luna mai, din cauza minivacanței bugetarilor, cel mai probabil acestea vor fi virate cu întârziere.
Pensiile, în pericol în luna mai, deoarece nu se va lucra începând cu data de 1 mai până pe data de 7 mai, inclusiv! Președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a anunțat când vor ajunge banii la pensionarii care o primesc prin Poșta Română, informează România Tv.
Schimbările vin pe fondul zilelor libere de 1 Mai și Paște, iar întârzierea va fi de aproximativ 6 zile pentru 2.500.000
De obicei, pensiile sunt distribuite de poştaşi între prima zi și cea de-a 15-a zi a fiecărei luni, mai informează sursa citată mai sus. De asemenea, Daniel Baciu a motivat totul, spunând că poștașii vor fi activi pe data de 2 mai, astfel încât pensiile distribuite prin intermediul lor vor începe să ajungă la beneficiari încă de vineri.
Programul poștașilor va fi următorul, anunță BZI.
De pe data de 1 ianuarie o nouă lege a pensiilor a adus modificări în ceea ce privește majorările și normele de calcul. Așadar, unele sporuri vor fi luate in considerare la calculul acestor pensii, iar începând cu luna septembrie, cei mai mulți pensionari vor lua bani mai mulți.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
„Este vorba despre sporurile pentru care s-a datorat și plătit contribuție de asigurări sociale. Pentru acele sporuri avem termen de șase luni, începând cu 1 septembrie, pentru a le recalcula. Noi îi spunem a doua recalculare, care se va face numai pentru persoanele care au avut astfel de sporuri, pentru acele sporuri se va beneficia de o altă creștere opțională, în raport cu valoarea lor, dar și cu nivelul de contribuție plătit”, a transmis Daniel Baciu, conform sursei citate mai sus.
Formula de calcul este: Pensie= VPR x Număr total de puncte.
VPR (valoarea punctului de referință)= valoarea punctului de pensie împărțit la 25
Citeste si: Cine este Saif Ali Khan, actorul înjunghiat de un intrus în propria casă- radioimpuls.ro
Număr total de puncte= puncte contributivitate+ puncte stabilitate+ puncte asimilate /necontributive
Citește și: Cardurile sociale, încărcate cu o nouă tranșă. Când intră cei 250 de lei pentru masa de Paște
La calculul numărului total de puncte se va adăuga și un număr de puncte de stabilitate pentru fiecare an realizat peste stagiul de cotizare contributive de 25 de ani, si anume: 0,50 puncte /an pentru anii din intervalul 26-30 inclusiv; 0,75 puncte/an pentru anii din intervalul 31-35 inclusiv; 1 punct/an pentru anii din intervalul 36-40-etc.