Vești bune! 24.160 de flacoane de Remdesivir, medicamentul anti-COVID, vor fi distribuite în spitalele din România
Ministerul Sănătăţii a anunţat, luni, 11 octombrie 2021, că va distribui spitalelor 24.160 de flacoane de Remdesivir şi că va încheia un nou contract pentru alte 139.296 de flacoane ce vor fi distribuite în decembrie.
”Ministerul Sănătăţii depune toate eforturile pentru aprovizionarea spitalelor cu medicamentele necesare asigurării asistenţei medicale a pacienţilor cu COVID-19. Mâine, 12 octombrie 2021, un număr de 24.160 de flacoane de Remdesivir vor fi distribuite unităţilor sanitare cu paturi care au solicitat acest medicament pentru tratarea pacienţilor cu forme medii de boală”, a transmis, luni, Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat e presă.
Ministerul Sănătății va face rost de încă 139.296 flacoane de Remdesivir
”Din stocul total de 2.000
fl de 400mg si 6.434 de flacoane de 80 de mg Tocilizumabum achizitionat printr-un acord- cadru, au fost distribuite către direcţiile de sănătate publică, un număr 1.620 flacoane de 400 mg şi 5.100 de flacoane de 80 mg, iar astăzi vor fi livrate alte 259 flacoane de 400mg şi 848 flacoane de 80 mg. Direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti alocă medicamentul către spitalele din zona lor de responsabilitate, care tratează pacienţi cu forme critice şi severe, ventilaţi mecanic, sau care necesită aport de oxigen”, a mai transmis ministerul.
Săptămâna trecută, Ministerul Sănătăţii a solicitat Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) activarea Mecanismului de protecţie civilă al Uniunii Europene pentru achiziţionarea a altor 12.700 de flacoane de Tocilizumabum, după ce firma producătoare, care are încheiat un acord cadru şi un contract subsecvent cu Ministerul Sănătăţii, a anunţat că se află în imposibilitatea de a livra medicamentul până la finalul anului 2021, având în vedere situaţia de stock-out a produsului la nivel global.
Remdesivir este un nou medicament antiviral din clasa analogilor de nucleotide. Acesta a fost dezvoltat de Gilead Sciences ca tratament pentru boala virală Ebola și infecțiile cu virusul Marburg, deși ulterior s-a demonstrat că are activitate antivirală împotriva altor virusuri ARN monocatenare, precum virusul sincițial respirator, virusul Junin, febra hemoragică Lassa, virusul Nipah, virusul Hendra și coronavirusuri (inclusiv virusurile MERS și SARS).
Actualmente este studiat pentru infecțiile cu SARS-CoV-2 și Henipavirus. Bazat pe succesul împotriva altor infecții cu coronavirus, Gilead a furnizat remdesivir medicilor care au tratat un pacient american în Snohomish County, Washington în 2020, care era infectat cu SARS-CoV-2, și a furnizat compusul în China pentru efectuarea unor teste clinice pe indivizi infectați cu și fără simptome severe.
Food and Drug Administration din SUA a autorizat tratamentul de urgență pentru cazurile spitalizate foarte grave la începutul lunii mai 2020, după ce s-a demonstrat că are un efect de scurtare a perioadei de recuperare, dar nu și asupra ratei de supraviețuire.