Vești bune: Medicament pentru Alzheimer, aprobat în SUA
Premieră în Statele Unite ale Americii, după ce autoritatea pentru alimente și medicamente (FDA) a aprobat un controversat tratament pentru Alzheimer, primul medicament pentru această boală din ultimii 20 de ani și prima terapie din America pentru încetinirea evoluției bolii.
Autoritățile de reglementare din Statele Unite au aprobat primul tratament nou pentru boala Alzheimer din ultimii 20 de ani, iar acesta ar putea fi folosit în Europa în următorii ani.
Medicamentul pe nume Aducanumab, țintește cauza principală a Alzheimerului, cea mai frecventă formă de demență, mai degrabă decât simptomele sale, relatează BBC.
În România în anul 2019, erau diagnosticați 300.000 de bolnavi cu Alzheimer, mult peste media europeană, la care se adaugă cei care sunt îngrijiți de familie și sunt nediagnosticați, potrivit unui studiu.
Astfel, Aducanumab țintește amiloidul, o proteină care formează aglomerări anormale în creierul persoanelor cu Alzheimer și care poate deteriora celulele și declanșa demența, inclusiv probleme de memorie și gândire, probleme de comunicare și confuzie.
În luna martie a anului 2019, studiile internaționale în stadiu avansat cu Aducanumab, realizate pe 3.000
de pacienți, au fost oprite atunci când analizale au arătat că medicamentul, administrat sub formă de perfuzie lunară, nu a reușit să încetinească deteriorarea memoriei și a problemelor de gândire mai mult decât un placebo.
După puțin timp, tot în anul 2019, producătorul american Biogen a analizat mai multe date și a concluzionat că medicamentul a funcționat, atâta timp cât a fost administrat în doze mai mari. Compania a mai spus că medicamentul a încetinit semnificativ declinul cognitiv.