Vineri, Ministerul olandez al Justiției a anunțat faptul că Olanda a fost de acord ca Bulgaria să adere la Schengen, în acest fel fiind pus capăt opoziției sale de lungă durată față de acest proces.

Viena, împotriva extinderii spațiului de liberă circulație

Vestea a venit din partea Ministerului Justiției olandez, potrivit Reuters și agenției de presă olandeze ANP.

În acest context, această decizie a eliminat bariera opoziției Olandei cu privire la aderarea Bulgariei la Schengen.

Singura țară care ar trebui să își revizuiască poziția, în scopul aderării României și Bulgariei, este Austria.

Viena a fost împotriva deciziei, venind cu argumentul că extinderea spațiului de liberă circulație nu este funcțional, având un flux mare de migranți care nu sunt înregistrați și ajung în centrul și vestul Europei.

De asemenea, la Bruxelles, premierul bulgar Nikolai Denkov a precizat faptul că așteaptă ca parlamentul olandez să își retragă veto-ul în următoarele zile. Mai mult decât atât, guvernul olandez a avut o ședință cu scopul de a fi luată o decizie referitoare la extinderea Schengen, supusă unei aprobări legislative.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Premierul bulgar a spus că discuțiile cu Austria continuă. Scenariile și textele unei decizii sunt în curs de discuție. Acesta a evidențiat faptul că fără o decizie pozitivă din partea Olandei, eforturile ar fi fost în zadar.

Citește și: VIDEO- Austria ne deschide poarta către Schengen. Vor fi ridicate granițele aeriene

Opinia Spaniei despre România și Bulgaria în Spațiul Schengen

Premierul spaniol, Pedro Sanchez, are o părere pozitivă la acest gând, ca România și Bulgaria să fie în spațiul Schengen până la sfârșitul anului 2023, consolidând sprijinul pentru aderarea celor două țări.

Reacția lui Klaus Iohannis

Klaus Iohannis a menționat faptul că aderarea României la Spațiul Schengen rămâne o problemă complicată, cu multe aspecte de negociat, potrivit Antena3.ro.

Citește și: Când ar putea intra România în Schengen?! Noi detalii privind ridicare granițelor aeriene: "Este important să existe o decizie"

"Negocierea pe Schengen rămâne complicată. A fost o discuţie bună, într-o atmosferă pozitivă, dar am putut cu toţii să ne dăm seama că mai este mult de negociat până când ajungem la o concluzie, care este, evident, satisfăcătoare pentru toate părţile. 

Nu vreau să intru în detalii, suntem în negocieri, suntem în discuţii, mai e de discutat", a declarat şeful statului.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si