Din data de 26 ianuarie au crescut amenzile pentru cei care dau muzica tare, fac petreceri gălăgioase sau se ceartă și își deranjează vecinii. Polițiștii îi pot sancționa cu până la 6000 de lei. Iar dacă recidivează vor fi obligați să facă muncă în folosul comunității.

Amezi de 1.000 de lei

Zgomotul bormașinii care răsună în bloc la ore nepotrivite îi poate aduce o amendă uriașă meșterului profesionist sau de ocazie care tulbură liniștea vecinilor.

Sancțiunea poate ajunge până la 1.000 de lei. La fel și pentru cei care strigă, se ceartă sau organizează petreceri gălăgioase.

amenzi galagie bloc
amenzi galagie bloc

Citeste si: De astăzi intră in vigoare noile sancțiuni: amenzi uriașe și multe ore de muncă în folosul comunității pentru cei care își deranjează vecinii

Muncă în folosul comunității

Cel mai drastic vor fi pedepsiți cei care vor organiza petreceri în corturi sau spații neacoperite în apropierea locuințelor. Pe lângă amenzile care pot ajunge la 3.000 lei, repetarea faptei în 24 de ore atrage amenzi de până la 6.000 lei, dar și până la 150 de ore de muncă în folosul comunității, conform stiri.tvr.ro.

Puteri mai mari polițiștilor

Legea oferă și puteri mai mari polițiștilor. De exemplu, aceștia pot intra mai ușor în locuințe dacă au informații că sunt persoane în pericol iminent sau care au săvârșit infracțiuni grave.

În plus, cei care refuza să furnizeze polițiștilor date de identificare sau care nu vor să se prezinte la poliție pot fi amendați cu până la 1500 de lei.

Din 26 ianuarie, polițiștii capătă mai multă putere. Vor putea intra în locuință fără acordul proprietarilor, iar refuzul de legitimare se poate sancționa cu o amendă de trei ori mai mare ca în prezent.

amenzi galagie bloc
amenzi galagie bloc

Citeste si: Lovitură pentru bugetari! Ce valoare au voucherele de vacanța și bonurile de masă în 2020?

Poliţistul nu va mai trebui să fie politicos, să bată la uşă și să arate mandatul, dacă vrea să intre într-o locuinţ. De exemplu, dacă are indicii că acolo cineva se află în pericol- cum ar fi victima unei violenţe domestice, sau pentru a preveni răspândirea unei epidemii- doar dacă există suspiciuni că ar fi o persoană decedată înauntru. De asemenea, polițistul poate pătrunde în locuință fără acordul proprietarului pentru a prinde autorul unei acțiuni flagrante sau dacă are informaţii că acolo s-ar ascunde un terorist.

Reguli mai dure la refuzul legitimării

Noua lege vine și cu reguli mai dure în ceea ce priveste legitimarea. Amenda crește și de 3 ori în cazul refuzului legitimării. În prezent este de 500 de lei și poate ajunge la 1.500 de lei.

Dacă se va ajunge la un control corporal, polițistul poate cere cetățeanului să țină mâinile la vedere, iar noile reguli spun că agentul are dreptul să-i ceară cetățeanului să stea în poziție culcat sau orice în altă poziție pe care polițistul o consideră inofensivă, potrivit digi24.ro.

Cum se legitimează polițistul

În exercitarea atribuțiilor de serviciu, polițistul este obligat să își facă, în prealabil, cunoscută calitatea, astfel:

- dacă este în uniformă, prin prezentarea verbală a numelui și prenumelui, precum și a unității de poliție din care face parte;

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

- dacă este în ținută civilă, prin prezentarea verbală a numelui, prenumelui și a unității de poliție din care face parte, precum și a legitimației de serviciu sau a insignei.

Prin excepție, atunci când siguranța polițistului sau rezultatul intervenției ar putea fi periclitate, polițistul își face cunoscută calitatea imediat ce acest lucru este posibil. În acest caz, intervenția polițistului se face prin anunțare: „Poliția!”

Citeste si: VIDEO| Val de amenzi pentru șoferii din Capitală. Pentru ce au fost sancționați

amenzi galagie bloc
amenzi galagie bloc

În ce condiții o persoană poate fi dusă la secție

Polițistul este îndreptățit să conducă o persoană la sediul poliției, atunci când:

a) Nu s-a putut stabili identitatea acesteia ori există motive verosimile pentru a bănui că identitatea declarată nu este reală sau documentele prezentate nu sunt veridice;

b) din cauza comportamentului, locului, momentului, circumstanțelor ori a bunurilor aflate asupra sa, creează motive verosimile pentru a bănui că pregătește sau a comis o faptă ilegală;

c) prin acțiunile sale periclitează viața, sănătatea sau integritatea corporală, a sa ori a altei persoane, sau ordinea publică;

d) luarea unor măsuri legale, pe loc, ar putea crea un pericol pentru aceasta sau pentru ordinea publică.

(2)Polițistul are obligația de a raporta șefului său ierarhic despre conducerea persoanei la sediul poliției, în cel mai scurt timp posibil de la momentul sosirii la sediu.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

(3) Persoana este condusă la cea mai apropiată unitate de poliție la care se poate realiza identificarea sa, verificarea situației de fapt și, după caz, luarea măsurilor legale.

Citește și Amenzi usturătoare pentru șoferii care nu respectă regulile

(4) Verificarea situației de fapt și, după caz, luarea măsurilor legale față de persoana condusă la sediul poliției se realizează de îndată.

(5) Polițistul are obligația de a permite persoanei să părăsească, de îndată, sediul poliției după finalizarea activităților conform (4) sau a măsurile legale care se impun.

(6) Se interzice introducerea persoanei aflate în sediul poliției într-un centru de reținere și arestare preventivă.

(7) Dacă în cadrul verificărilor se constată existența unor indicii cu privire la săvârșirea unei infracțiuni, se procedează conform normelor de procedură penală. Dispozițiile alin. (5) și (6) nu se aplică în cazul în care s-a dispus reținerea ori arestarea preventivă.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si