Fostul premier Florin Cîțu, actualul președinte al PNL și al Senatului a declarat marți că este îngrijorat de "sănătatea întregii economii". Întrebat dacă există un risc de recesiune, Cîţu a răspuns "Dacă nu se iau măsuri acum de a stimula economia, există un risc".

Citeste si: Adrian Marinescu: ''Anul 2022 este perioada de conviețuire cu virusul, cred că deja am început-o''

Recesiunea apare dacă în două trimestre consecutive creșterea economică se află în teritoriu negativ raportat la trimestrul anterior. Rămâne de văzut dacă în primul trimestru din 2022 economia își va reveni pe creștere față de T4 din anul anterior sau intrăm oficial în recesiune.  

Florin Cîțu: "E mai bine să te pregăteşti pentru ceea ce e mai rău"

"Pe mine mă îngrijorează, şi trag un semnal de alarmă, sănătatea întregii economii pentru că deja avem semnale că o estimare de creştere economică de 4,2% în 2022 este puţin optimistă şi ca să susţinem la 4,2% deja avem nevoie de susţinere investiţii, e nevoie de a susţinerea puterii de cumpărare a românilor, de aici propunerea cu reducerea contribuţiilor.(...) În acest context când dobânzile cresc, când ai şi inflaţie ai şi conflictul acesta care poate nu se va materializa, dar sunt riscuri peste tot, eu zic că e mai bine să te pregăteşti pentru ceea ce e mai rău şi, apoi, să speri pentru ceea ce e mai bine.

Întotdeauna strategia aceasta a funcţionat pentru 2020 -2021", a adăugat Cîţu. 

Citeste si: VIDEO Asta-i România!| Suntem în zodia supraviețuirii din care mai scapă cine poate. Cumpărăm cele mai scumpe alimente din ultimii 10 ani și plătim facturi de trei ori mai mari, deși salariile și pensiile ne-au rămas mici 

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță- wowbiz.ro

Citeste si: Cimitirele civilizației umane. Cum au ajuns să fie abandonate pe câmpuri milioane de mașini, avioane, biciclete și chiar tancuri- antena3.ro

Potrivit lui Florin Cîțu, economia care a încetinit în trimestru patru din 2021 arată că deja suntem într-un "tăvălug".

"Banca centrală a dat un semnal clar că este o problemă cu inflaţia. Banca centrală a schimbat discursul de inflaţie temporară la un şoc permanent. De aceea, vine cu creştere de dobândă. Întrebarea, acum, pentru toţi economiştii este până unde va merge banca centrală cu dobânzile pentru că, dacă rămân aici unde sunt, în teritoriul negativ", a spus Florin Cîţu.  

Cum explică fostul premier Florin Cîțu încetinirea economică de la finalul anului 2021

Preşedintele Senatului, liderul PNL Florin Cîţu, consideră că cifrele actuale- 5,6% pentru creşterea economică- sunt "parţiale", precizând că se aşteaptă ca această creştere pentru 2021 să fie spre 6%.

"Creşterea economică a fost mai mare decât cea care a fost bugetată. Bugetată a fost o creştere economică reală de 4,6%. Acum avem o creştere de 5,6% pentru 2021. Sunt date parţiale. Cred că se va duce spre 6% creşterea economică. Estimările mele arată o creştere spre 6% pentru 2021 şi chiar dacă e de 5,6, oricum este cu un punct procentual peste ceea ce am avut în buget.

Veniturile la buget sunt mai mari decât ce am avut anul trecut în 2021. Încetinirea de la finalul lui 2021- guvern nou în acea perioadă- şi nu mai puteam să luăm măsuri de redresare", a afirmat Cîţu, marţi la Senat.

Citeste si: Prima Casă 2022: Anunţ important făcut de Ministerul de Finante privind garantiile pentru Noua Casă 2022

Explozia prețurilor, combătută prin investiții? 

Potrivit lui Cîţu, "reglementarea, plafonarea nu rezolvă problema preţurilor", soluţia propusă fiind un acord transpartinic pentru investiţii în energie până în 2026.

"Bagi gunoiul sub preş, dar nu înseamnă că gunoiul a dispărut. Singura soluţie pe termen lung sunt investiţiile, extinderea pieţei, o ofertă mai mare. Şi aici e nevoie de un acord transpartinic. Îi invităm şi pe cei de la USR dacă doresc să vină.(...) Să ne asigurăm că în fiecare an investim un anumit procent din PIB în energie, dacă vrem să ne asigurăm energetic până în 2026. Dacă nu, facem tot felul de chestii pe termen scurt, îi amăgim pe oameni că găsim soluţii, dar nu sunt soluţii pe termen lung", a afirmat liderul PNL.

Citeste si: VIDEO Cum și-a găsit Alin Oprea tatăl natural? „Am ales special seara de Crăciun și vârsta de 33 de ani. Era vârsta la care Iisus Hristos s-a răstignit și luna în care s-a născut.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul dur în limba română al lui Michele Morrone după ce a vizitat o parte din atracțiile turistice din România- radioimpuls.ro

Citeste si: „Orașul Mântuirii” sau „mini-Grecia” de la malul Mării Negre. Așezarea antică ascunde un tezaur chiar lângă țărm- antena3.ro

Citeste si: Curs valutar BNR 15 februarie 2022. Cum evoluează euro şi dolarul american?

Băncile, pesimiste cu privire la creșterea economică din 2022 

Scăderea de 0,5% a economiei în trimestrul al patrulea din 2021 a venit contrar așteptărilor pieței. ING și-a revizuit prognoza pentru creșterea PIB-ului în 2022 la 3,2% și o menține la 4,5% abia pe cea din 2023, arată banca într-un mesaj transmis la scurt timp după publicarea datelor INS.

De asemenea, BCR și-a coborât și ea prognoza privind PIB-ul, noua valoare pentru acest an fiind de 3,3% (anterior comunicatului venit de la INS fusese 4%). Economiștii Raiffeisen Bank urmează și ei să opereze o revizuire.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si