
Marcel Ciolacu
Ce se va întâmpla cu bugetarii în anul 2025. Marcel Ciolacu a anunțat vestea în programul de guvernare, în Parlament.
Marcel Ciolacu a fost reales premierul României. Cabinetul său a fost învestit după ce a obținut majoritatea voturilor Camerei Deputaților și Senatului.
În discursul susținut în Parlament, înaintea votului de învestitură a Guvernului, Marcel Ciolacu a vorbit despre programul de guvernare și despre anul 2025, care se anunță a fi un an dificil. Cu toate acestea, premierul a declarat că guvernul Ciolacu 2.0, nu va lua măsuri de austeritate.
„Vreau să fie foarte clar, acest Guvern nu va fi unul care să ia măsuri de austeritate! Din contră, vom continua să susținem mediul de afaceri prin programe masive de sprijin. Dar ne dorim ca fiecare euro pe care-l oferim pentru dezvoltare să aibă o justificare solidă. Românii ne cer să avem grijă de banul public și exact asta vrem să facem! Asta înseamnă că facilitățile fiscale vor fi extrem de țintite, axate strict pe domeniile economice strategice și acolo unde importăm cel mai mult”, a declarat Marcel Ciolacu.
Ce a declarat, în schimb, despre bugetari?
Citește și: Discursul lui Marcel Ciolacu în Parlament, la învestirea Guvernului. Care este programul de guvernare
Marcel Ciolacu a spus ce se va întâmpla în 2025
Marcel Ciolacu, reales în funcția de prim ministru, a declarat că în anul 2025 este nevoie de o reformă a salariilor și sporurilor din sectorul bugetar.
Un alt subiect abordat a fost cel al majorării pensiilor, mai ales după ce Curtea Constituțională a eliminat supraimpozitarea pensiilor speciale.„Nu pot sta cu mâinile în sân după decizia Curții Constituționale care a eliminat supraimpozitarea pensiilor speciale! O asemenea decizie produce tocmai frustrare și inechitate față de restul cetățenilor! De aceea, acest Guvern va căuta soluții pentru a crește în 2025 pensiile mici, pensiile celor care chiar au
nevoie de așa ceva. Și de a veni cu o lege a salarizării care să nu mai fie despre cât primește nu știu cine în plus la salariu, ci de cât câștigi în funcție de cât muncești. Iar aici lucrurile trebuie separate foarte clar. Sporurile și primele nu mai trebuie să fie o obligație lunară, cum au ajuns, din păcate, acum. Beneficiile trebuie să premieze performanța, trimestrial sau anual, exact ca în sistemul privat.