Close sidebar
Close sidebar

Veşti proaste pentru femeile din România: creşte vârsta de pensionare!

Un proiect de ordonanţă privind modificarea Codului Muncii avansează posibilitatea ieşirii femeilor la pensie la aceeaşi vârstă cu bărbaţii.

G. S.,


DISTRIBUIE
acest articol

Propunerea de modificare a Codului Muncii a fost făcută în contextul în care Curtea Constituţională a stabilit, prin decizia 387 din 5 iunie 2018, că „încetarea raportului de muncă al femeii la o vârstă mai redusă decât a bărbatului poate şi trebuie să rămână o opţiune a acesteia, în contextul social actual”, scrie hotnews.ro.   

„În opinia Curţii Constituţionale, în măsura în care salariata optează pentru continuarea raporturilor de muncă, până la împlinirea vârstei de pensionare prevăzute de lege pentru bărbaţi, exerciţiul dreptului la muncă nu este condiţionat de încheierea unui nou contract şi de voinţa angajatorului”, se arată în nota de fundamentare a ordonanţei de urgenţă.  

Cum se va modifica Legea nr. 53/2003 (Codul Muncii) pentru a pune în acord legislaţia cu decizia Curţii Constituţionale:  

Citeste si: Iasmina este adolescenta din Iași, care și-ar fi pus capăt zilelor după o ceartă cu părinții. Verișorul tinerei face declarații cutremurătoare: „A fost pedepsită”- kanald.ro

Citeste si: Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc- wowbiz.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

1. Litera c) a alineatului (1) a articolului 56 se modifică şi va avea următorul cuprins:  

”c) la data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare sau, pentru salariata care optează în scris pentru continuarea executării contractului individual de muncă,  la vârsta de 65 de ani; la data comunicării deciziei de pensie în

cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate parţiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare; la data comunicării deciziei medicale asupra capacităţii de muncă în cazul invalidităţii de gradul I sau II.”  

2. După alineatul (2) al articolului 56 se introduce un alineat nou, alin. (3), cu următorul cuprins:  

”(3) Angajatorul nu poate îngrădi sau limita dreptul salariatei de a continua activitatea în condiţiile prevăzute la lit.

c), teza întâi. ”
 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI