România nu a scăpat de scumpiri, nici pe departe. Scumpirile fac un pas în față și ajung de această dată la industria dulciurilor. Astfel, analiștii anunță scumpiri de până la 25%.
Citeste si: Vită românească scumpă, dar gustoasă
Cât costă o felie de tort: înainte și după scumpire
Anul trecut, o felie de tort ce cântărea 100-150 de grame costa 20 de lei.
Comercianții și producătorii se luptă cu scumpirile atât cât pot. Aceștia reduc cantitățile, orele de program, ori chiar folosesc cât mai puțin utilajele speciale.
Citeste si: Pregătiri pentru sărbătorile de Crăciun: Cât va costa un brad artificial, în comparație cu unul natural?
Materia primă pentru dulciuri s-a scumpit mult
Potrivit INS, zahărul și uleiul sunt cu 50% mai scumpe, iar făina și untul sunt cu 35% mai scumpe.
„În fiecare an de sărbători noi facem aici cozonaci şi într-adevăr, dacă facem comparaţie cu anul trecut, preţul la materia primă pentru cozonac s-a dublat. Prin urmare, acest lucru se va reflecta şi în preţul produsului finit” a explicat Medeea Piron, proprietar cafenea, pentru un post de televiziune cunoscut.
La nivelul Uniunii Europene, preţul zahărului este de aproape trei ori mai ridicat față de anul trecut.
Cu cât s-au scumpit produsele pentru cofetărie
Potrivit datelor INS, produsele pentru cofetărie s-au scumpit semnificativ. Astfel, zahărul a ajuns cu 50% mai scump, Uleiul cu 47% mai scump, făina o găsim la rafturi cu 35% mai scumpă și, de asemenea, untul a atins pragul de 34% scumpire.