Printre câștigătorii din acest an se numără și Via Transilvanica din România. Acesta este un traseu de drumeție de lungă distanță, care se întinde pe 1.400 de kilometri, în 20 de regiuni etnice și culturale diferite din România și aproximativ 400 de comunități, prezentând 12 situri din patrimoniul mondial UNESCO. Punând accentul pe valorile de mediu, sociale și de patrimoniu ale traseului, acesta contribuie la dezvoltarea locală durabilă, conservând și cultivând în același timp patrimoniul de-a lungul traseului său, și creează o sursă de mândrie locală și internațională durabilă. 

Cei 30 de câștigători au fost selectați de juriul format din experți în domeniul patrimoniului din întreaga Europă, în urma evaluării de către comitetele de selecție responsabile de examinarea cererilor de premiere, care anul acesta au fost depuse de organizații și persoane fizice din 35 de țări europene.  

Citește și: Horoscop 15 iunie 2023. O zi bună pentru investiții financiare

Cecilia Bartoli, mezzosoprana de renume mondial și președinta Europa Nostra, a declarat: "Îi felicit călduros pe câștigătorii din acest an ai Premiilor Europene pentru Patrimoniu/ Premiile Europa Nostra pentru recunoașterea lor bine meritată. Acestea sunt exemple inspirate care contribuie cu adevărat la construirea unei Europe mai frumoase, mai durabile și mai incluzive. Poveștile lor de succes demonstrează modul în care adversitatea poate fi depășită prin punerea în comun a expertizei, a dedicării, a creativității și a inovației.

Aștept cu nerăbdare să îi întâlnesc personal și să îi sărbătoresc pe toți câștigătorii la ceremonia de decernare a Premiilor europene pentru patrimoniu, care va avea loc în iubitul nostru Oraș de Patrimoniu Mondial, Veneția." 

Via Transilvanica a câștigat Premiul European pentru Patrimoniu

Via Transilvanica a câștigat Premiul European pentru Patrimoniu

Reacționând la anunțarea câștigătorilor din 2023, Margaritis Schinas, vicepreședintele pentru Promovarea Stilului nostru de viață european, care este în prezent responsabil pentru cultură, a declarat: "Fiecare realizare câștigătoare a Premiilor europene pentru patrimoniu/ Premiile Europa Nostra din acest an este rezultatul unor competențe și angajamente extraordinare, colective și individuale, care acoperă locuri și tradiții de patrimoniu din întreaga Europă.

Prin onorarea acestor realizări, reiterăm, de asemenea, angajamentul nostru ferm de a proteja patrimoniul nostru cultural comun, deoarece acesta este vital pentru sentimentul nostru de unitate în calitate de cetățeni și comunități ale Europei." 

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Câștigătorii vor fi sărbătoriți la Ceremonia de Decernare a Premiilor europene pentru patrimoniu, care va avea loc în 28 septembrie la Palazzo del Cinema din Veneția. Acest eveniment prestigios va fi onorat cu participarea Ceciliei Bartoli, Președintele Europa Nostra. Margaritis Schinas, Vicepreședinte al Comisiei Europene, este, de asemenea, așteptată să participe la acest eveniment de nivel înalt. În cadrul ceremoniei, vor fi anunțați laureații Grand Prix și câștigătorul Premiului Public Choice Award, aleși dintre câștigătorii din acest an și care vor primi câte 10 000 EUR fiecare. Ceremonia va fi un moment important al Summitului European al Patrimoniului cultural 2023, organizat de Europa Nostra cu sprijinul Comisiei Europene, în perioada 27-30 septembrie, în orașul Veneția, care face parte din Patrimoniul Mondial. 

Citește și: Bucurie infinită în familia lui Theo Rose! Artista și Anghel Damian au devenit părinți pentru prima dată: „E aici! Îl țin în brațe!”

Susținătorii și pasionații de patrimoniu sunt acum încurajați să descopere câștigătorii și să voteze online pentru a decide cine va câștiga Premiul Public Choice Award 2023, îndreptățit să primească un premiu în bani în

valoare de 10.000 de euro.  

Susținătorii Via Transilvanica sunt acum încurajați să voteze proiectul ca și câștigător la votul publicului >>> https://vote.europanostra.org/

Instrucțiuni vot:  

  1. Votează întâi proiectul Via Transilvanica;
  2. Alege și votează alte două proiecte;
  3. Completează cu datele tale și o adresă validă de email;
  4. Intră în email și validează înscrierea dând click pe link-ul primit. Vot finalizat!

Via Transilvanica a câștigat Premiul European pentru Patrimoniu

Via Transilvanica a câștigat Premiul European pentru Patrimoniu

Două decenii de prezentare a excelenței în materie de patrimoniu în Europa 

Premiile europene pentru patrimoniu/ Premiile Europa Nostra au fost lansate de Comisia Europeană în 2002 și sunt gestionate de Europa Nostra de atunci. Timp de 21 de ani, premiile au fost un instrument-cheie pentru recunoașterea și promovarea multiplelor valori ale patrimoniului cultural și natural pentru societatea, economia și mediul Europei.  

Premiile au evidențiat și diseminat excelența în materie de patrimoniu și cele mai bune practici în Europa, au încurajat schimbul transfrontalier de cunoștințe și au conectat părțile interesate de patrimoniu în cadrul unor rețele mai largi. Premiile au adus beneficii majore câștigătorilor, cum ar fi o mai mare expunere (inter)națională, finanțare suplimentară și creșterea numărului de vizitatori. În plus, premiile au promovat o mai mare grijă pentru patrimoniul nostru comun în rândul cetățenilor europeni. Pentru date și cifre suplimentare despre premii, vă rugăm să vizitați site-ul web al premiilor.  

Citește și: BAC 2023. Cum se calculează media la examenul maturității?

Despre Europa Nostra 

Europa Nostra este vocea europeană a societății civile care se angajează să protejeze și să promoveze patrimoniul cultural și natural. Este o federație paneuropeană de ONG-uri din domeniul patrimoniului, sprijinită de o rețea largă de organisme publice, companii private și persoane fizice, care acoperă peste 40 de țări. Este cea mai mare și cea mai reprezentativă rețea de patrimoniu din Europa, menținând relații strânse cu Uniunea Europeană, Consiliul Europei, UNESCO și alte organisme internaționale. Fondată în 1963, Europa Nostra sărbătorește anul acesta cea de-a 60-a aniversare. 

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Europa Nostra militează pentru salvarea monumentelor, siturilor și peisajelor europene aflate în pericol de dispariție, în special prin intermediul programului "7 Most Endangered". Aceasta celebrează și diseminează excelența prin intermediul Premiilor europene pentru patrimoniu/ Premiile Europa Nostra. Europa Nostra contribuie în mod activ la definirea și punerea în aplicare a strategiilor și politicilor europene legate de patrimoniu, printr-un dialog participativ cu instituțiile europene și prin coordonarea Alianței europene pentru patrimoniu.  

Începând cu 1 mai 2023, Europa Nostra conduce consorțiul european selectat de Comisia Europeană pentru a gestiona proiectul pilot European Heritage Hub. Europa Nostra este, de asemenea, partener oficial al inițiativei New European Bauhaus, dezvoltată de Comisia Europeană, și este copreședintele regional pentru Europa al rețelei Climate Heritage Network. 

Citește și: Termene limită pentru recuperarea orelor pierdute în timpul grevei: Elevii și profesorii au timp până pe 16 iunie, cu excepția claselor terminale, iar învățământul tehnologic beneficiază de termen până pe 23 iunie, anunță Ministerul Educației

Europa Creativă 

Europa Creativă este programul UE care sprijină sectoarele culturale și creative, permițându-le să își sporească contribuția la societatea, economia și mediul de viață din Europa. Cu un buget de 2,4 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027, acesta sprijină organizații din domeniile patrimoniului, artelor spectacolului, artelor plastice, artelor interdisciplinare, editurilor, filmului, televiziunii, muzicii și jocurilor video, precum și zeci de mii de artiști și profesioniști din domeniul cultural și audiovizual. 

Despre VIA TRANSILVANICA 

Via Transilvanica este un traseu de drumeție care se întinde pe mai mult de 1.400 de kilometri, 20 de regiuni etnice și culturale diferite din România și aproximativ 400 de comunități, prezentând 12 situri din patrimoniul mondial UNESCO. Proiectul remarcabil de înființare a acestui traseu a fost condus de Tășuleasa Social, un ONG care se ocupă de peste 23 de ani de activități educaționale, sociale, de mediu și culturale. 

Via Transilvanica este primul traseu de lungă distanță din România. A fost inaugurat în 2022, după patru ani de muncă dedicată, cu implicarea comunităților locale și a peste 10.000 de voluntari. Traseul este marcat de indicatoare și borne de andezit, sculptate individual de artiști naționali și internaționali, care înfrumusețează frumos întregul traseu. Via Transilvanica oferă călătorilor o oportunitate unică de a întâlni comunitățile locale, de a se întâlni cu locuri extraordinare și cu mediul natural și de a se implica în patrimoniul local și într-o istorie care se întinde pe o perioadă de peste 2.000 de ani. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si