Coșul cu alimente se pare că diferă de la urban la rural. Oamenii din România câștigă salarii diferite în funcție de zona țarii, iar apoi se ocupă de traiul lunar în funcție de banii primiți.

Cât costă să trăiești decent la sat, dar și la oraș, în România?

Mai multe informații sunt oferite de Diana Buzea, reporter Știrile Kanal D.

Coșul de bază atinge lunar valori exorbitante

Coșul de bază atinge lunar valori exorbitante

[Sursa foto: istockphotos]

Banii și viața la sat versus viața la oraș

În urma unor statistici derulate pe teritoriul României, s-a concluzionat că pentru a avea un trai decent este nevoie de mii de lei. Când viața se raporteză la un trai decent, înseamnă un coș minim de consum, pe perioada unei luni, într-o familie sau individual.

Rezultatele obținute au scos la iveală sume exorbitante, necesare pentru a supraviețui cu un coș minim de consum pe lună. Dacă ne raportăm la nivelul de trai din orașele din România, unde salariile au alte valori, s-ar putea ca traiul decent să fie obținut. În schimb, în satele din România, unde valoarea salariului scade, se pare că o familie nu beneficiază de un trai decent.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Pentru ca o familie cu doi copii să ducă un trai decent în România este nevoie de un buget de 9.978 lei pe lună, conform ultimelor statistici.

Comparativ, o familie cu un copil are nevoie 8.205 lei pe lună, iar familiile fără copii au nevoie de un buget de 6.162 lei pe lună.

Dacă vorbim de persoane adulte singure, potrivit statisticilor, ar fi nevoie de un buget de 3.807

lei pe lună.

Citește și: VIDEO- Conspirația pierderii banilor cash. Ce preferă românii: banii cash sau pe card?

Coșul de bază atinge lunar valori exorbitante

Coșul de bază atinge lunar valori exorbitante

[Sursa foto: istockphotos]

"Banii se duc cel mai mult pe mâncare la copii, că trebuie multe la școală și îmbrăcat și rechizite și de toate, foarte greu ne descurcam. Avem porci, păsări... nu avem mai mult. Am avut, dar e greu și să ținem animale că și la alea costă bani să le dăm de mâncare. Am avut noroc că a fost băiatul plecat anul trecut în străinătate și am mai pus deoparte pentru lemne, ca asta e important! Pentru lemne..., a mărturisit o femeie, mamă a 4 copii, dintr-o comună din Giurgiu", a cărui venit din familie cu depășește suma de 6.000 de lei.

Statisticile arată și nivelul scumpirilor. Spre deosebire de anul 2022, în anul 2023, cheltuielile românilor pe alimentație au crescut cu 10%.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si