Un copil de cinci ani, asa era Mihai I in 1927, cand a fost trezit de catre guvernata lui cu apelativul "Majestatea vostra". Baiatul se afla acasa, la Castelul Foisor, cand a aflat ca el este noul rege al Romaniei si ca urmeaza sa merga la Parlament. Mihai I nu intelesese prea bine disparitia bunicului, regele Ferdinand si nici a tatalui, regele Carol al II-lea, insa a facut eforturile care i s-au impus si a inceput sa inteleaga oarecum statutul pe care il avea in familie.

"Dar mai am voie sa ma joc, nu?", ar fi intrebat micul rege, potrivit revistei Time. Mama lui, Elena, poreclita Sitta era extrem de apriga si il crestea pe Mihai izolat, fara niciun companion sau insotitor, alaturi doar de batrana lui bona. Nici mama lui nu isi petrecea prea mult timp alaturi de el si chiar si cei care ii fusesera mai apropiati, au disparut dupa incoronare.

In dimineata zilei de 20 iulie 1927, Sitta, regentii, membrii guvernului si ai Curtii l-au insotit pe Mihai, in trenul regal, la sediul Parlamentului din Bucuresti. Acolo, cei trei regenti si-au depus juramantul de credinta.

„Un val de induiosare curpinde pe parlamentari si tribunele publice cand, dupa ce Bratescu-Voinesti (directorul Adunarii Deputatilor) anunta solemn: `Majestatea Sa Regele`, apare deodata un copilas cu par balai, imbracat in alb si tinut de mana de maica-sa in mare doliu.

Ropote de aplauze emotionante. Copilul duce mana dreapta la frunte, militareste. Pe cand rosteau cei trei regenti formula Juramantului in fata fragedului baietel care va purta coroana de otel a lui Carol I, pe fetele tuturor se citea aceeasi chinuitoare intrebare: care era sa fie viitorul neamului in noua faza ce se deschidea dupa zbuciumarile dinastice care zdruncinasera din temelii asezamantul tarii”, a descris unul dintre insotitori sosirea lui Mihai in sala, potrivit lui Raoul Bossy, in „Amintiri din viata diplomatica”.

Aflat in sala, un corespondent al revistei Time a povestit cu oarecare ironie aceasta scena a depunerii juramantului de credinta fata de rege de catre cei trei regenti. „Printul Nicolae, unchiul Regelui, a rostit juramantul cum ar face-o orice tanar de 23 de ani in fata nepotului lui de 5 ani. Majestatea Sa parea usor nervos si speriat. A urmat Patriarhul cu barba lui alba ca neaua si cu vesmintele pana-n pamant, depunand juramantul pe un ton foarte simtit. Regele Mihai, cu inocenta copilariei, aproape a pufnit in ras la vederea acestui om atat de serios. La final, ministrul justitiei, Buzdugan, a facut cativa pasi inainte, hotaprat sa nu se faca de ras, a spus repede si foarte incet juramantul, abia atragand atentia Majestatii Sale, ai carui ochi erau inca fixati asupra Patriarhului”, a scris corespondentul.

In presa americana au aparut mai multe comentarii rautacioase la adresa copilului devenit rege in Romania. Un corespondent al agentiei Associated Press a publicat stiri cum ca Mikey, cum ii spunea regina Maria, ar fi fost muscat de mai multe ori de caini pentru ca ii placea sa necajeasca animalele sau ca angajatii casei Regale se temeau ca regele sa nu dea foc palatului pentru ca ii placea sa se joace cu focul.

Acelasi corespondent a relatat despre un moment in care Mihai a mers cu mama lui sa se impartaseasca si a refuzat euharistia. El i-ar fi spus mamei ca nu bea vin dimineata si abia dupa ce i s-a explicat despre taina impartasaniei a acceptat ritualul.

Regele Mihai a suferit din cauza unei anomalii congenitale, palatoschizis, din cauza careia s-au facut speculatii cum ca ar fi fost surdo-mut. Regina Maria a considerat ca Sitta i-a dat o educatie prea rigida micului rege si, desi il considera "voinic si frumos", a avut o multime de critici extrem de dure la adresa lui. „Copilului nu ii este si nu i-a fost niciodata permis sa se joace cu alti copii. Ideea ca el ar putea sa aiba vreodata legatura cu copilul unui servitor sau al unui gradinar ar fi respinsa cu oroare! El nu are tovarasi de joaca si n-a avut niciodata, Sitta fiind exclusivista in ceea ce o priveste si este la fel si in cazul copilului”, scria ea, in „Insemnari zilnice”.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: O femeie care a cumpărat un dulap vechi de pe Facebook a rămas fără cuvinte când a văzut ce se afla în interiorul acestuia- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

„Il tine mult prea izolat, fara nicio companie de vreun fel, in afara unei batrane bone. Nici Sitta nu sta prea mult cu el si lui nu i se permite sa aiba prieteni sau insotitori. Chiar si Mardare, aghiotantul lui, care obisnuia sa petreaca mult timp cu el, a fost exclus”, a mai scris regina Maria.

Este un copil inteligent, foarte intuitiv, dar mult prea indiferent fata de oameni, care nu par sa-i trezeasca interesul. Poate are legatura cu faptul ca estre cam grasut, lucru pe care unii il numesc limfatism. Fireste ca Sitta va trebui sa se ocupe de el din punct de vedere fizic – gimnastica, exercitii, sport-, altfel va deveni un baietel foarte dezagreabil, ceea ce ar fi o nenorocire. Este suficient de inteligent, dar e indolent, indiferent, lipsit de afectiune. Nu te priveste niciodata in ochi, ci intotdeauna se uita prin tine- si nu din timiditate. Esti tentat sa-l scuturi. Daca ii intinzi mana, el nu face la fel”, scria regina Maria.

„Nu are niciun impuls, nicio exteriorizare. Nu exprima nicio bucurie, pune insa intrebari inteligente, dar cu o fata posomorata si cu dintii stransi. Pentru moment este extrem de dezamagitor. Fireste ca asta are legatura si cu viata izolata pe care o duce”, a mai scris ea.

Copilul pe care il descria astfel regina Maria nu era autist, asa cum ar putea suna, ci suferea din cauza acelei anomalii congenitale care ii afecta cerul gurii. Ajuns la varsta de 6-8 ani, un copil netratat de palatoschizis se confrunta cu cresterea deformata a dintilor permanenti, mai ales a incisivilor, care ingreuneaza si vorbirea, si mestecatul alimentelor. Totodata, copilul devine constient ca este ceva in neregula cu el si are tendinta sa se izoleze.


Inainte ca tatal lui sa isi anunte intentia de a reveni in tara, micul rege isi petrecea timpul exersand caligrafia semnaturii regale, manevrand liftul palatului, interesandu-se de lucrari de tamplarie, desfacand un mic comutator electric si descoperind ca il atrag, mai mult decat orice, masinile si mecanica. La varsta de sase ani, regele Mihai a inceput, pe timpul verii, primele lectii de sofat, pe Rolls-Royce-ul regelui Ferdinand. „Eram asezat pe genunchii soferului, pentru ca nu puteam ajunge la pedale, dar schimbam vitezele si manevram singur volanul(...) Soferul meu de atunci, Eugen Capicescu, imi spunea sa merg mai incet, sa nu iau viraje prea bruste sau sa nu franez prea puternic. Rolls-Royce-ul avea frana mecanica, numai pe rotile din spate, si, cand apasam prea tare pe pedala, rotile se blocau”, povestea regele, potrivit lui Andei Savulescu, in „Regele Mihai. Automobilist. Mecanic. Pilot profesionist”.

Citeste si: Ce a pățit mama Geta? Getuța i-a trimis un pachet cu bunătăți mamei sale! "Dumnezeu să-ți dea sănătate și să te ferească de rău!"- kfetele.ro

Citeste si: Emilia Ghinescu: "Mă retrag în mine atunci cand mi-e dor". Artista își deschide inima în fața fanilor. Ce sentimente o încearcă- radioimpuls.ro

Citeste si: Câți bani pierde România din PNRR. Boloș explică de ce s-a blocat cererea 3 de plată: „CE a suspendat azi 400 de milioane de euro”- antena3.ro

Prima lui domnie a durat pana pe 8 iunie 1930, cand a fost detronat de tatal sau si a primit titlul de Mare Voievod de Alba-Iulia. Atunci, viata lui a luat o noua turnuta, cand a fost izolat de mama lui, trimisa in exil si pe care a putut-o vedea doar cateva saptamani pe ani, la Florenta, timp de un deceniu.

Apoi, Mihai I (25 aprilie 1921, Sinaia – 5 decembrie 2017, Aubonne, Elvetia) a fost regele Romaniei in perioada 6 septembrie 1940 si 30 decembrie 1947. In august 1944, pe masura ce armatele Uniunii Sovietice se apropiau de frontiera estica a Romaniei, Mihai I s-a alaturat politicienilor favorabili Aliatilor, care ii includea pe comunisti. Tanarul rege a fost cel care a luat initiativa arestarii lui Antonescu, in dupa-amiaza zilei de 23 august 1944, scotand astfel Romania din Axa.

El a fost silit sa abdice, la 30 decembrie 1947. Petru Groza si Gheorghiu-Dej i-au cerut regelui, in seara zilei de 29 decembrie, sa vina la Bucuresti de la resedinta sa din Sinaia sub pretextul discutarii unei probleme „familiale" importante si urgente si i-au prezentat o declaratie de abdicare. Groza l-a amenintat cu declansarea unui razboi civil si cu executarea celor aproximativ o mie de studenti care se aflau in acel moment inchisi in diferitele inchisori din capitala, daca regele ar fi refuzat sa semneze imediat si neconditionat actul de abdicare.

sursa: a1.ro

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si