Viața și minunile Sfântului Eftimie cel Mare. Cine a fost sfântul pe care îl sărbătorim pe 20 ianuarie

Viața și minunile Sfântului Eftimie cel Mare. În fiecare an, la data de 20 ianuarie, în calendarul ortodox este pomenit Sfântul Eftimie cel Mare, marcat cu cruce neagră.

Iată cine a fost Sfântul Eftimie cel Mare și ce minuni a săvârșit acesta de-a lungul vieții sale!

Cine a fost Sfântul Eftimie cel Mare?

Sfântul Eftimie cel Mare a trăit pe vremea împăratului Graţian. Eftimie s-a născut în Melitina, în cuprinsul mitropoliei Armeniei, din pântece sterp, ca şi sfântul Ioan Botezătorul. Astfel, nașterea sa a reprezentat o adevărată minune pentru cei doi părinți ai săi.

Totodată, numele Eftimie semnifică în greacă „voie bună”, nume ales la scurt timp după ce „un glas de sus” i-a anunțat pe părinți că rugăciunile lor au fost ascultate și vor avea un copil, așadar să „se bucure și să fie cu voie bună”.

Când Sfântul Eftimie a ajuns în vârsta de 29 de ani, s-a dus la Ierusalim şi a stat o vreme într-una din peşterile din munte.

Se spune că Sfântul Eftimie a vindecat pe mulți de boli și că a hrănit patru sute de oameni, având doar câteva pâini mici. Tot el este și cel care a vindecat numeroase femei de infertilitate. 

Citeste si: Rusalii 2022: Pe ce dată pică sărbătoarea în calendarul ortodox

Minunile Sfântului Eftimie cel Mare

În religia creștină, se spune că Sfântul Eftimie cel Mare a săvârșit mai multe minuni de-a lungul vieții sale: a hrănit 400 de călători, în timp ce nu avea pâine nici pentru zece persoane; a

făcut posibil, cu rugăciunea lui, ca multe femei sterpe să aibă copii.

Sfântul Eftimie a deschis porțile cerului, tămăduind pământul de nedorire, cum a făcut și Sfântul Ilie înaintea sa, aducând ploaie într-o perioadă de secetă.

De asemenea, în timpul unei Sfinte Liturghii, cei prezenți au putut vedea o coloană de lumină care le-a arătat lumina interioară a sufletului îndumnezeit al lui Eftimie. Această lumină a rămas peste sfânt până la sfârșitul Sfintei Liturghii.

O altă minune a purității și castității sfântului a fost acela că el putea vedea cu ochii sufletului dispoziția și starea sufletelor care veneau la Sfânta Împărtășanie.

Se mai crede despre Sfântul Eftimie că, la moartea unui călugăr care trecea drept om înţelept şi înfrânat, dar care în fapt era cu totul altfel, fericitul a văzut un înger trăgându-i sufletul din el cu o suliţă şi a auzit şi glas care vădea faptele ruşinoase cele ascunse ale monahului.

Mai mult, Sfântul Eftimie cel Mare aducea rod pământului neroditor și că citea gândurile și sufletele oamenilor. La vârsta de 97 de ani, acesta s-a stins din viață, potrivit calendar-ortodox.ro.

Viata si minunile Sfantului Eftimie cel Mare. Cine a fost sfantul pe care il sarbatorim pe 20 ianuarie

Viata si minunile Sfantului Eftimie cel Mare. Cine a fost sfantul pe care il sarbatorim pe 20 ianuarie

(sursa foto: crestinortodox.ro)

Citeste si: Rugăciune pentru Sfânta Muceniță Filofteia, făcătoarea de minuni

Rugăciune către Sfântul Eftimie cel Mare

O, Sfinte Preacuvioase Parinte Eftimie, mare nevoitorule si cald folositorule, apuca inainte cu sfintele tale rugaciuni cele catre milostivul Dumnezeu, roaga-te, imblanzeste-L, fa-L milostiv noua celor ce cadem cu umilinta la

tine, cela ce din pruncie te-ai dat pe tine Domnului, ranindu-te de focul dragostei Lui, ai parasit  toate desertaciunile lumesti ca pe niste gunoaie, Lui ai urmat cu toata dragostea, iubindu-L mai mult decat pe toate bunatatile cele trecatoare ale lumii acesteie. Pentru ca luminandu-ti ochii sufletului tau, cu toata inima ai slujit ca un inger in trup, Lui, care te-a si preamarit dupa multele tale trude si osteneli cu darul minunilor Sale in viata si dupa moarte, caci asa preamareste Dumnezeu pe cei ce-L maresc cu lauda si fapte bune.

Asadar, Sfinte Preacuvioase Parinte Eftimie, ca cel ce in cer fiind neincetat te rogi cu Preacurata Maica a lui Dumnezeu si cu toti sfintii pentru intarirea sfintelor lui Dumnezeu Biserici, a bunilor conducatori si a supusilor lor, ca sa asculte de legile tarii, pentru intarirea fratilor si a tot clerul ortodox si cinul calugaresc si pentru mantuirea tuturor dreptcredinciosilor crestini din toata lumea, roaga-te si pentru noi ca sa fim aparati de vrasmasii vazuti si nevazuti, fii solitor si rugator pentru noi catre Domnul Dumnezeu.

Izbaveste-ne de toata ispita neasteptata si de muncile cele vesnice, ca sa aflam mila in ziua Infricosatei Judecati si sa ne invrednicim acelor nespuse bunatati, privind si preamarind Lumina cea preadulce si desfatata a fetei Preamilostivului Dumnezeu, a Tatalui si a Fiului si a Sfantului Duh in veci. Amin".

Citeste si: Acatistul Sf. Nicolae: Are puterea de a vindeca suferințele


Autor

A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, specializarea Comunicare și Relații Publice, în cadrul Universității din București.

Primii ei pași spre o carieră în jurnalism i-a făcut la postul de televiziune Kanal D, acolo unde a început mai întâi ca practicant în redacție, și ulterior a fost promovată pe o poziție de redactor de știri.

Alina are o experiență de aproape doi ani în domeniul presei și se declară pasionată de arta povestirii în scris. Printre pasiunile ei se numără și călătoriile, plimbările în natură care o inspiră de fiecare dată, lectura, dar și desenul și pictura.

Pasiunea pentru jurnalism a descoperit-o încă de pe băncile liceului, când se vedea deja în redacția unui post de televiziune cunoscut.

Acum, ca redactor de știri, poate spune că, pentru ea, scrisul înseamnă o comunicare fără blocaje, un instrument prin care poate transmite publicului multiple cunoștințe câștigate pe parcursul experienței acumulate. Uneori îi place să spună că scrisul poate însemna mult mai mult, și anume o evadare din cotidianul cenușiu, care o poate transpune într-un tărâm de poveste, plin de culoare și emoție. De asemenea, în redactarea articolelor pentru stirilekanald.ro îi place să relateze mereu adevărul și informațiile de actualitate.

Îți Recomandăm Și...