Vicepremierul Ucrainei a afirmat că există riscul unui accident nuclear după ce forțele ruse au înființat un depozit de muniție la centrala nucleară dezafectată de la Cernobîl.

Citeste si: Clipe de coșmar pentru o femeie din Ucraina. Soldații ruși au intrat cu forţa în casa ei: "Soldaţii lor aveau un comportament ciudat"

Vicepremierul Ucrainei a cerut ca forţele ruse care ocupă uzina trebuie să se retragă din zonă 

"Cerem Consiliului de Securitate al ONU să ia imediat măsuri pentru demilitarizarea zonei de excludere de la Cernobîl şi să trimită o misiune specială a ONU acolo pentru a elimina riscul repetării unei catastrofe nucleare", a afirmat Irina Vereşciuk, citată de Reuters.

Citeste si: China şi Rusia condamnă sancţiunile occidentale ”ilegale şi contraproductive” impuse Moscovei

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: O femeie care a cumpărat un dulap vechi de pe Facebook a rămas fără cuvinte când a văzut ce se afla în interiorul acestuia- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, se află în această săptămână în Ucraina pentru discuţii cu guvernul de la Kiev în legătură cu garantarea siguranţei şi securităţii instalaţiilor sale nucleare.

Trupele ruse care ocupă centrala nucleară de la Cernobîl “au jefuit şi distrus” un laborator 

Agenţia de Stat a Ucrainei pentru Managementul Zonei de Excluziune a anunțat că ruşii au deteriorat Laboratorul Central de Analiză de la Cernobîl- care a procesat o mulţime de deşeuri radioactive. Agenţia de stat a tranmis într-o postare pe Facebook că laboratorul avea  “probe foarte active şi mostre de radionuclizi, care astăzi sunt în mâinile inamicului”.

Citeste si: Joe Biden, ședință de urgență cu liderii marilor puteri europene. "Putin învârte cuţitul în rana deschisă a Ucrainei"

Laboratorul, care a costat aproximativ 6 milioane de euro, conţinea şi  “echipamente de analiză valoroase”, care nu erau disponibile în altă parte în Europa, a spus agenţia. Cernobîl, locul celui mai grav accident nuclear din lume în 1986, nu este o centrală electrică funcţională, dar necesită totuşi un management constant. Trupele ruse au capturat-o în primele zile ale războiului luna trecută şi ţinuseră acolo muncitori câteva săptămâni înainte ca unii să fie eliberaţi.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si