Vicepreședintele CNCAV: ”Suntem pe drumul cel bun pentru a ne recâştiga dreptul la normalitate”
Vicepreşedintele Comitetului de Coordonare a Vaccinării, Andrei Baciu, a declarat, joi, după ce a primit doza de rapel a vaccinului împotriva noului coronavirus, că, având încredere în ştiinţă ”suntem pe drumul cel bun pentru a ne recâştiga dreptul la normalitate”.
Joi, 11 februarie, vicepreședintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), Andrei Baciu, și-a făcut și rapelul, iar până acum acesta nu a avut nicio reacție adversă în urma vaciinării.
”Suntem pe drumul cel bun pentru a ne recâştiga dreptul la normalitate”
”Am făcut a doua doză a vaccinului împotriva noului Coronavirus. Mă simt foarte bine şi nici vreo reacţie adversă n-am avut.
Este esenţială efectuarea celei de-a doua doze (rapelul), numai aşa câştigăm imunitate maximă împotriva acestui nou tip de coronavirus”, a scris, joi, pe Facebook, Andrei Baciu.
”Am speranţa că suntem tot mai aproape de momentele în care ne vom bucura de clipele petrecute în compania celor dragi. Încă o dată ţin să mulţumesc corpului medical pentru efortul depus; sunt şi au fost în prima linie în lupta pentru combaterea răspândirii acestui virus cumplit şi le sunt pe deplin recunoscător”, a mai scris Baciu.
În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 47 de reacţii adverse, 23 la persoane vaccinate cu Pfizer şi 24 la persoane vaccinate cu Moderna, 46 dintre ele fiind reacţii de tip general. De la debutul campaniei de vaccinare s-au folosit în total 970.967 doze de vaccin.
Numărul total al persoanelor vaccinate a ajuns, astfel, la 671.448, 44.448 primind vaccin Moderna.
Vaccinul AstraZeneca, recomandat doar pentru anumite persoane
Ultimul vaccin care a ajuns în România este cel produs de compania AstraZeneca. Medicul Alexandru Rafila este de părere că acest vaccin este eficace doar persoanelor cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani.
„Vaccinul AstraZeneca este un vaccin eficace la persoanele din categoria celor între 18 şi 55 de ani, este vorba de grupa de populaţie la care s-au făcut studiile clinice şi pe care există studii de siguranţă şi de eficacitate.
E foarte interesant, am citit un articol referitor şi la vaccinul de la Pfizer, de exemplu, şi se pare că în teren, atunci când îl folosim în mod real, cele două vaccinuri sunt superpozabile, adică răspunsul imun protector după prima, respectiv după a doua doză, este asemănător la vaccinul Pfizer şi la vaccinul AstraZeneca”.