"Sunt 40 de ani de la cutremur, au fost facute cateva consolidari doar pana la etajele 2-3, in schimb, tot efortul s-a concretizat prin distrugerea in continuare a Bucurestiului cu o suprafata mai mare de o data si jumatate decat dezastrul facut de cutremur. Deci toti banii s-au dus acolo. Sunt sute de cladiri cu risc de seism. Expertizele trebuie facute de o societate, nu poate face Primaria, pentru ca are putini oameni.
Sunt arhitecta, am consolidat la viata mea multe cladiri si ieftin si scump, cu fibra de carbon si altele. Niciodata nu am trecut de 500-600 de euro pe metru patrat desfasurat. Or, preturile care erau pana acum ajungeau la 1.500 de euro pe metru patrat. Consolidarea unui bloc obisnuit cu 4-5 etaje dureaza doi ani, consolidare cu finisaje. O expertiza dureaza cam o luna-doua, apoi incepe proiectul de consolidare, cam tot o luna-doua”, a spus viceprimarul Tomnita Florescu la Conferinta Romania-Japonia despre managementul dezastrelor, potrivit News.ro.
Florescu a precizat ca a existat un program cu japonezii, care a fost o reusita, dar de 40 de ani nu s-a facut nimic pentru consolidarea cladirilor avariate.
Potrivit Tomnitei Florescu, consolidarea ar putea incepe cu cladirile din Centrul vechi, unde sunt case mai mici si in care locuiesc mai putini oameni.
"Am dori sa incepem cu Centrul vechi, unde sunt case mai mici, cu oameni mai putini.
Realist, putem incepe cu cateva cladiri de patrimoniu, dar ele trebuie reexpertizate. Cladirile cu risc seismic sunt de ordinul sutelor, 180 au bulina rosie. Institutul de constructii va face acele expertize, pentru ca acestea pe care le avem acum sunt din anii 1990-1995. Pentru zona cu bulina nu poti face consolidari cu oameni in interior. Pentru cele cu bulina, oamenii trebuie relocati”, a mai spus viceprimarul.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
Citeste si: INTERVIU. Traian Băsescu: ”Sunt cei mai slabi candidați din toate alegerile prezidențiale prin care a trecut România”- wowbiz.ro
Tomnita Florescu a adaugat ca, in cazul unui cutremur mare, in Bucuresti sunt stabilite 12 scoli unde ar putea fi dusi sinistratii.
„In situatii de urgenta, sunt 12 scoli, cate doua pe sector cu spatii amenjate cu truse de urgenta si Arena Nationala cu structura modulara moderna”, a explicat Florescu.
Viceprimarul a mai spus ca, printr-o lege noua, proprietarii vor fi obligati sa se mute din imobile pentru a putea fi consolidate.
"Legat de locuintele de necesitate, pana acum era destul de dificil pentru ca legea nu-ti permitea atata timp cat o singura persoana nu dorea sa se mute din casa, tot blocul era compromis. Acum, legea, cand va fi adoptata, va fi de asa natura sa-i luam din acel loc si sa-i relocam in diverse spatii.
Deocamdata nu sunt multe. Una din societati se va ocupa de problema consolidarilor. Nu poti face cu cativa oameni, cati sunt in primarie, astfel de actiuni”, a adaugat viceprimarul.
Florescu a mai spus ca Primaria colaboreaza, in problema consolidarilor, cu Universitatea Tehnica de Constructii, Universitatea de Arhitectura si Universitatea Bucuresti.
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Val de aer polar în România. A nins și s-a depus strat consistent de zăpadă. Imagini din Brașov, Cluj, Neamț- antena3.ro
Departamentul pentru Situatii de Urgenta, impreuna cu Ambasada Japoniei in Romania si Biblioteca Centrala Universitare, a organizat luni, conferinta Romania-Japonia despre managementul dezastrelor.
Scopul conferintei a fost acela de a dezvolta cooperarea intre cele doua tari, prin schimbul de experienta in domeniul reducerii riscurilor la cutremure.
Temele de discutie au facut referire la sistemele si institutiile care au drept scop reducerea riscurilor la dezastre, politicile puse in practica de autoritati pentru a atinge acest scop, precum si modul in care se poate implica sectorul privat.
Sursa: News.ro