Victor Negrescu, despre aderarea României la Schengen: „Există trei variante pentru aderarea la Schengen până la sfârșitul anului. Șansele au crescut simțitor”
Victor Negrescu a prezentat, duminică, trei variante pentru ca România să adere la Spațiul Schengen până la finalul acestui an și a precizat că „șansele au crescut simțitor”.
Victor Negrescu, eurodeputatul PSD, a scris, duminică, într-o postare pe Facebook, care sunt cele trei scenarii existente pentru aderarea României la Spațiul Schengen până la finalul anului curent.
Acesta menționează că, în contextul discuțiilor purtate în ultima perioadă la Viena, dar și cu reprezentanți ai instituțiilor europene, șansele ca România să adere la Schengen au „crescut promițător”.
Potrivit Agerpres, surse guvernamentale de la București au anunțat că la Consiliul JAI de pe 4 și 5 decembrie nu va exista un vot legat de aderarea țării noastre și a Bulgariei la Schengen.
Cu toate acestea, posibilitatea ca un astfel de vor să existe era prevăzută în agenda provizorie a reuniunii.
Sursa citată anterior menționează și că există, totuși, discuții privind organizarea unui Consiliu JAI spre finalul acestui an, acolo unde ar fi analizată aderarea României la Spațiul Schengen, în două etape.
Care sunt variantele pentru aderarea României la Schengen?
Varianta 1 propusă de Victor Negrescu presupune „ o aprobare tacită a intrării României în spațiul Schengen printr-un vot în cadrul reuniunii ambasadorilor statelor membre UE și validarea sa în orice Consiliu UE care ar avea loc până la finalul anului” .
Potrivit acestuia, această formă ar putea evita ca tema să fie intens discutată.
Cea de-a doua variantă pe care Victor Negrescu o consideră mult prea riscantă pentru că presupune o politizare a subiectului, este legată de o discuție și un vot în Consiliul de Afaceri Externe de pe 11 decembrie, ori în
Consiliul European.
„Există riscul ca în această variantă executivul din Austria să simtă nevoia de a-şi apăra insistent punctul de vedere transformând tematica într-o miză electorală în raport cu ambiţiile sale europene", a menționat Negrescu.
Ce-a de-a treia variantă, evaluată de instituțiile europene, presupune organizarea unui Consiliu UE extraordinar care să aibă pe ordinea de zi „inclusiv acest subiect”. Negrescu spune că varianta este posibilă „ dacă executivul din Austria va insista cu revendicări adiţionale, precum menţinerea unor controale suplimentare la frontieră, garanţii privind securizarea frontierelor sau un mecanism de
aderare specific pentru Bulgaria şi România".
Variantele menționate depinde de politica din Țările de Jos
Victor Negrescu a mai spus că toate variantele prezentate depind de evoluțiile politice din Țările de Jos, dar și de decizia noului Parlament ce se va constitui săptămâna viitoare, dar și de rezultatul negocierilor pentru obținerea unui acord guvernamental.
„În contextul impasului existent în formarea unei noi majorităţi guvernamentale în Ţările de Jos, dar şi a raportului preponderent pozitiv privind statul de drept din Bulgaria întocmit de experţii olandezi, ne putem aşteptam ca premierul în exerciţiu, Mark Rutte, candidat la şefia NATO, unde are nevoie de sprijinul ţărilor noastre, să susţină ridicarea veto-ului aplicat Bulgariei", a mai spus Victor Negrescu.