In articol:
Zăpada din ultimele zile i-a luat prin surprindere pe agricultorii care și-au lăsat mai mult timp legumele pe câmp, în speranța că vom avea parte de o iarnă blândă. Oamenii încearcă acum să salveze ce a mai rămas din recolte, înainte ca ele să înghețe, a transmis Cristian Sabbagh.
Culeg mai repede legumele, de teama gerului
Soții Elena și Anghel Târcaci, în vârstă de 80 de ani, sunt printre puținii gospodari care înfruntă frigul din aceste zile ca să-și recupereze ultimele legume de pe câmp. Adună sfecla roșie pe care au plantat-o acum câteva luni, iar fiul și nora lor o vor vinde în piața din Buzău.
Le însilozăm frumos, ferite de ger și le folosim,
- O punem în sac, o ducem acasă, o punem în șopron să nu înghețe și toată iarna spală și duce la piață.
- Cumpără lumea pentru ce?
- Pentru suc, dă la blender, face și salată cu oțet, a spus Elena Târcaci.
Dacă nu este culeasă acum, leguma riscă să înghețe pe câmp. Astfel că tanti Elena și soțul ei merg la cules din zorii zilei. Pentru că dimineața este frig de crapă pietrele, cei doi au grijă să se îmbrace corespunzător.
Soții Târcâci trudesc zilnic în grădină, din primăvară și până la sosirea sezonului rece, în ciuda vârstei înaintate. Sfecla roșie este ultima cultură pe care cei doi legumicultori o recoltează după un an de muncă, însă nu este singura pe care o au pe câmp.
Punem ardei gras Cosmin, punem lung pentru murături, galben și a pus varza asta din timp și pe urmă punem praz, ceapă de apă, a continuat Elena Târcaci.
Legumicultorii din județul Buzău muncesc de zor în aceste zile să încheie sezonul de recoltat până vine un nou val de zăpadă. În acest moment, pe câmp încă se găsesc culturi de varză, acolo unde a fost plantată mai târziu, dar și ridichii de câmp sau cartofi.