Peste o sută patruzeci de oameni din Constanța sunt nevoiți să se mute în containere după ce casele lor au fost măturate de viitura istorică din weekend. Și în stațiuni urmele furtunii sunt șterse cu greu. A plouat, la propriu, cât pentru un an întreg. Două sute douăzeci și cinci de litri pe metrul pătrat în numai patruzeci și opt de ore.

Autoritățile ridică din umeri și îi mulțumesc lui D-zeu pentru că n-a u fost victime, a transmis Cristian Sabbagh.

Ploile au făcut ravagii pe litoral

Zici că e fluviu, bă, băiatule, băi, ce e aici, a spus un localnic.

Oamenii din Amzacea, comună situată la treizeci și șase de kilometri de Constanța, au avut impresia că marea s- a revărsat peste ei. Viitură a măturat zeci de case din comună. Peste o sută de oameni au de suferit de pe urma inundațiilor istorice, doar în această zonă.

Potop, până la sus la pom, un metru și ceva are apa, a spus un om.

Oamenii s-a salvat între ei când s au văzut prinși în mijlocul potopului.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria- wowbiz.ro

Citeste si: Divorțul anului în Italia. Scandal între Chiara Ferragni și Fedez cu privire la imperiul financiar și la custodia copiilor- antena3.ro

Din vecin vecin ne- am scos, din vecin în vecin ne- am bătut la ușă, bă ieși afară că a venit inundația și atât, n- am apucat nimic să iau nimic, a spus un localnic.

Am salvat familia mea și după aceea am salvat și pe vecina, că era peste doi metri, trece apa pe ca peste cap, a spus un localnic.

La patruzeci și opt de ore după ce viitura i-a lovit în plin, efectele sunt vizibile în fiecare gospodărie în care intrăm. Mașinile sunt și ele distruse după ce au stat ore bune sub apa. Bătrânii și tinerii au trecut prin clipe de groază. Primăria a trimis astăzi un angajat care să evalueze pagubele însă oamenii au speranțe mici când vine vorba de despăgubiri. Toate bunurile le-au fost distruse, nu au unde să doarmă și se gândesc cu groază la următoarele nopți în care depind de rude și de vecinii mai norocoși. O sută patruzeci de oameni din zonă vor primi locuri în containere până când casele vor deveni din nou locuibile.

Pe măsură ce temperatura medie globală crește, avem mai mulți vapori de apă în atmosferă și atunci ne așteptăm să avem astfel de fenomene cu precipitații intense mai des în anumite regiuni, a declarat un specialist.

Citeste si: VIDEO Cum i-a spus Mihai Albu fiicei sale despre boala nemiloasă cu care s-a confruntat? Momentul în care a ales să îi spună adevărul. „S-a panicat, mi-a spus să mă fac bine.”- kfetele.ro

Citeste si: Ce a pățit Andreea Ibacka în traficul din București? Vedeta a răbufnit pe rețelele sociale- radioimpuls.ro

Citeste si: „Zeului Haosului”, un asteroid gigant de mărimea unui „ucigaș de orașe” ar putea să lovească Pământul. Când va trece pe lângă noi- antena3.ro

În prima parte a anului, în Dobrogea au căzut cel mult douăzeci de litri de apă pe metru pătrat, însă, în patruzeci și opt de ore, sub influența ciclonului din Marea Neagră s-au înregistrat două sute douăzeci și cinci de litri pe metru pătrat în zona Mangalia, suficient pentru un an întreg. Așa se face că prăpădul s-a simțit în toată zona de sud a litoralului.

Ministrul Mediului uită că stațiunile afectate de aceste ploi masive atrag zeci de mii de turiști, oameni care sunt puși în pericol de infrastructura asemănătoare unor sate. +Costinești și Vama Veche, de pildă, chiar asta sunt, sate luate cu asalt în timpul verii. Și cu asta rămânem. Fără planuri și investiții concrete pentru sisteme de canalizare adaptate noilor realități climatice.

Zona de litoral s-a aflat timp de patruzeci și opt de ore sub incidența unor coduri portocalii de precipitații. Local au fost emise avertizări now casting de tip cod roșu, dar și atenționări de inundații iminente. În acest timp, pompierii au primit peste opt sute de apeluri la 112.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si