In articol:
„<<Am deschis lista pentru comenzi de Crăciun, produse ca la mama acasă>>. Vă sună cunoscut? Tot mai multe astfel de anunțuri din partea gospodinelor care pregătesc acasă platouri și prăjituri tradiționale au invadat rețelele de socializare. Comercializarea „la negru” de produse alimentare pregătite în bucătării personale deține o cincime din piață, spun specialiștii din industria ospitalității, care cer să existe o lege a gătitului de acasă”, a transmis Christian Sabbagh, prezentatorul Știrilor Kanal D.
Specialiștii din industria ospitalității vor o lege pentru gătitul de acasă
Rețelele de socializare s-au umplut cu anunțuri prin care oamenii se oferă să gătească tot felul de preparate. Gospodinele se întrec în oferte care mai de care, cu prăjituri de casă și produse tradiționale pregătite chiar în propria bucătărie. Doar că atunci când vine vorba despre bon sau factură...
- Le faceți dumneavoastră acasă?
- Da.
- Mă ajutați și cu factură, bon să pot deconta?
- Nu, nu”, a spus o vânzătoare.
Ne-am mai încercat norocul și la o altă gospodină care are o ofertă mai...
„- Salam de Sibiu e la cerere. În rest eu le fac doar șnițele, chiftele, doboș, tobă, lebăr, jumări. Doamnă, nu pot să vă dau factură.
- Îmi trebuie pentru decontare și de asta.
- Aaa, știu, dar nu pot, îmi pare rău. Eu le fac acasă, acum am terminat niște cursuri”, a spus altă vânzătoare.
Nu doar că acest tip de comerț contribuie la alimentarea evaziunii fiscale, dar ridică semne de întrebare cu privire la riscurile pentru sănătatea consumatorului final. Cei din industria ospitalității cer o lege a gătitului de acasă, prin care persoanele care prepară produsele în propria bucătărie să fie în evidența autorităților.
„Problema e în orașele mari unde există în preajma sărbătorilor tot felul de oameni care produc acasă prăjituri, cozonaci, care nu întotdeauna sunt fiscalizate sau produse care să fie autorizate din punct de vedere sanitar. Dacă cineva mănâncă un cozonac și se întâmplă un necaz, atunci cine este tras la răspundere?”, a declarat Radu Savopol, președinte Hora.
În Marea Britanie, de pildă, există bucătării autorizate, unde cei care gătesc pe cont propriu pot veni să își prepare bunătățile, iar mai apoi să le livreze la standardele potrivite. Nu același lucru se întâmplă la noi.
„Indiferent că e o gospodină care ni-l face acasă, îl pune pe internet și îl comandăm online, trebuie să avem toate informațiile cu privire la ingrediente, informații nutriționale, cantitatea de zahăr și sare la suta de grame, pentru că altfel se deschide o cutie a Pandorei, iar consumatorul este de multe ori păcălit”, a explicat Sorin Mierlea, președinte InfoCons.
Comercializarea „la negru” de produse alimentare pregătite în bucătării personale însumează până la 1,2 miliarde de euro pe an.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro