Slujba a fost oficiată de un sobor de treizeci și doi de preoți, iar în momentul procesiunii aceștia au purtat pe rând, pe umeri, racla sfântă. Credincioșii care nu au mai avut loc în biserică au rămas în curte și au ascultat slujba.
Pelerinajul, un moment pentru sufletul credincioșilor
E un moment de suflet, un moment de suflet. Fiind din Iași, cum pot să nu vin?
Este pentru prima dată și cred că o să păstrez pentru totdeauna filmarea asta
Primul grup de pelerini venit să se închine la moaștele Sfintei Paraschiva a fost cel din orașul Voluntari. Aproximativ șapte mii de oameni.
Drumul a fost obositor, dar probabil că merită dacă am venit. Să ajungem la raclă, să fie bine și să ne întoarcem cu bine... pentru sănătate, pentru pace pentru liniște
La rând erau deja peste zece mii de persoane, înainte de răsăritul soarelui. Doamna Maria este dintr-un sat din Vrancea și a venit la Iași încă de ieri dimineață. A așteptat mai bine de douăzeci de ore ca racla să fie scoasă afară și să se poată închina.
Nu mai știu cum am ajuns. Nu mai știu, emoții de emoții și am stat acolo de frig
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Primii pelerini suntem, de la București. Am pornit la 12 noaptea, cu copiii. Mulțumim domnului Dumnezeu și sperăm să ne primească această jerfă. Emoționant să și vedem, nu pot să mai vorbesc
În capitala Moldovei sunt așteptați să sosească, în cele nouă zile de pelerinaj, peste trei sute cincizeci de mii de credincioși.
Odată cu procesiunea din această dimineață, practic, a început sărbătoarea sfintei Cuvioasă Paraschiva. Iată sfânta, a ieșit practic să-și întâmpine pelerinii. Deja sunt câteva mii de oameni care așteaptă la rând să se închine la racla cu sfintele moaște.
Citește și: Tradiții de Sf. Parascheva 2023: Ce nu este bine să faci în această zi cu cruce roșie?
Ultima zi a pelerinajului va fi duminica viitoare, pe 15 octombrie
Suntem la finalul primei zile de pelerinaj, în capitala Moldovei. Delia Săndulachi a urmărit ce s-a întâmplat acolo și ne poate spune mai multe. Bună seara, Delia, te ascultăm, ești în direct.
Bună seara, Silvia! Sunt foarte mulți credincioși care au venit să se închine în prima dintre cele nouă zile în care moaștele sfintei Paraschiva vor rămâne aici pe baldachinul împodobit cu flori.
Până acum au trecut pe la raclă peste cincisprezece mii de persoane și mai sunt alte zece mii care așteaptă. Putem spune că a fost constant astăzi numărul pelerinilor care așteaptă la rând. Vorbim de un șir de oameni lung de peste doi kilometri.
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
Așteptarea nu este ușoară, sunt ore bune de stat în picioare, însă, spun oamenii că este o jertfă pe care vor să o facă, mulțumindu-i astfel Sfintei Paraschiva pentru ajutorul primit.
Și vă spuneam că este aglomerat, de aceea, atunci când ajung aici la raclă oamenii au la dispoziție doar câteva secunde pentru a atinge moaștele, pentru a se închina.
Ca să vă faceți o idee, într-o oră trec pe aici peste o mie de persoane. Va fi însă și mai aglomerat zilele viitoare pentru că sunt așteptați pe toată perioada pelerinajului peste trei sute cincizeci de mii de credincioși, iar în zilele de 13-14 octombrie va fi cel mai mare timp de așteptare, de chiar și de douăzeci de ore. De exemplu acum, cei care se așează la rând vor ajunge să se închine abia mâine dimineață.
Acestea au fost informațiile, la revedere!