VIDEO - A mers să ia ajutoare de la Guvern cu un bolid de lux: "Nu e o rușine să ai mașină de 70.000 de euro"
"Nu e o rușine să ai mașină de 70 000 de euro", le-a răspuns un bărbat celor care au rămas șocați să-l vadă la coada pentru ajutoare de la Guvern. Luat la întrebări, a susținut că de fapt nu stă el la pomana statului, ci o rudă. Sărmanii bunicii care s-au luptat cu sacoșele grele nu le-au dat însă crezare.
- Avem un copil aici la liceu și mergem să vorbim cu dirigintele lui. - Păi, este vacanță. - Acum vorbim cu el. - Ați venit cu mașina asta de lux la ajutoare? - Păi, de-asta nu vrem să vorbim cu voi. Vedeți?!
Pe o stradă lăturalnică, un bărbat și o femeie așteaptă să le vină rândul la ajutoarele sociale din confortul unei mașini luxoase.
Parcă din alt decor, imaginea, la care ne vom întoarce mai târziu, contrastează cu cea a sărmanilor. Printre cei care stau la coadă în picioare, am găsit-o pe această femeie grăbită să se întoarcă la ale ei, abia-și găsește cuvintele să mulțumească pentru pomana la stat.
România are în total aproape 6 milioane de asistați social
Cutiile cu mâncare li se împart lor și celor cu venit minim garantat după listele întocmite de primării, la Craiova, au fost aproximativ 1.500
de beneficiari la 2.000 de pachete de la Guvern. Cele neîmpărțite sunt redirecționate către alți nevoiași.
”În această ultimă categorie putem include persoane dependente, care sunt fie persoane cu handicap, fie intr-o situatie critica de viata, fie persoane in asezari informale, pe baza de certificat de handicap, pe baza de ancheta sociala care se fac fix in acest scop”, spune Petru Dumitrescu, director executiv adjunct Direcția de Asistență Socială Craiova.
Unii au venit cu taxiul să ia ajutorul social
Printre cei care o duc de azi pe mâine, s-au găsit mulți care au venit cu taxiul, ori cu mașina personală, ca să ia pachetele. În minoritate, restul s-au luptat să ducă mâncarea, pe jos.
Femeia abia merge din pricina poverii. Între timp, ceilalți beneficiari așteaptă să le vină pachetele, direct la portbagaj.
Nu se dau jos pentru că spun că ar stârni invidia și n-au venit ca la paradă: ”Nu este o rușine, dar primim reproșuri. "Domnule, cu mașina asta veniți la ajutor social?... Că sunt alții săraci!" și așa se întâmplă!”
Polițiștii au anchetat, de-a lungul anilor, mai multe situații în care asistații social nu erau chiar sărmani, ba din contră. Odată descoperiți, prea puțini au fost lăsați însă fără ajutorul de la stat.
Țara noastră e pe locul 2 în Europa când vine vorba de riscul de sărăcie și, în lipsa unor măsuri menite să reducă inechitățile sociale, ne va fi tot mai rău.