Iarna avem cele mai multe accidente la picioare, fie din cauză că alunecăm pe gheață, fie la schi sau săniuș. Sunt multe cazuri cu luxații de gleznă, fracturi de picior sau entorse pentru care este nevoie de tratament. Cum procedăm și cum ne recuperăm după un astfel de accident, ne spune astăzi, medic primar ortoped, ales Președinte al Societății Române de Atroscopie și Traumatologie Sportivă, a transmis Simona Pătruleasa.

Despre fracturile la picior, cele mai frecvente accidente din timpul iernii

- În primul rând aș vrea să ne spuneți ce trebuie să facem mai întâi, dacă am alunecat pe gheață și pare ceva destul de serios și ar trebui să ajungem la spital ce pași ar trebui să urmăm ca să nu agravăm situația?

În primul rând, de câte ori am alunecat și simțim durere la nivelul gleznei sau la nivelul genunchiului trebuie să ne facem o autoevaluare, trebuie să încercăm să mișcăm un picuț articulația, vedem cât de tare doare, trebuie să observăm dacă se umflă imediat sau dacă se umflă puțin mai târziu, dacă simțim mișcări anormale, niște segmente osoase în care în mod normal ar fi trebuit să miște, dacă auzim fragmente scârțieturi pe care nu le auzeam înainte asta astea pot fi un semn de fractură și atunci trebuie doar să luăm telefonul să sunăm pe cineva să vină în ajutor. În situația în care nu se întâmplă lucrurile astea și vedem că putem sta totuși pe picioare, trebuie să mergem direct la camera de gardă pentru că sunt foarte multe entorse de gleznă, a

declarat dr. Bogdan Codorean.

- Cât de utile sunt cremele antiinflamatoare în cazul entorselor?

Reprezintă un tratament adjuvant, dar de departe nu e tratamentul pe care să ne bazăm, adică nu am pățit o accidentare și stăm liniștiți că avem acasă un unguent, nu, întotdeauna trebuie mers la sa medic la camera de gardă dacă se întâmplă o alunecare pe gheață, de exemplu, sau la schi pentru a se face investigații pentru că de multe ori doar examenul clinic ne face să ne gândim că ar putea să fie o problemă, dar numai investigație imagistică radiografii

în urgență apoi RMN, eventuale ecografii, câteodată ne ajută stabilim diagnosticul și tratamentul, a declarat dr. Bogdan Codorean.

- Sunt mulți tineri care au fracturi de picior, de exemplu după un accident la schi. Când devine esențial să punem ghips și când e cazul de operație?

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Există niște criterii pe care noi le evaluăm de fiecare dată când vedem o fractură. Există fracturi așa numite pe care le considerăm noi stabile, pe care fragmentele osoase nu se mișcă între ele sau potențial de a se deplasa mic și atunci se poate merge pe un tratament nechirurgical, prin imobilizare sau fracturi cu deplasare mare sau fracturi deschise sau fracturi instabile pe care noi știm că chiar dacă le-am fixa, riscul deplasare e foarte mare și atunci astea sunt fracturile care trebuiesc operate, dar asta nu mai în urma unui consult la un medic ortoped o să putem să știm exact, a declarat dr. Bogdan Codorean.

- Care e diferența între o luxație și o fractură?

Cele mai multe confuzii se fac între luxații și entorse, pentru că toți am avut și avem în viața noastră entorse de gleznă, călcăm strâmb și atunci se rup niște ligamente. Asta înseamnă o entorsă, înseamnă ruptură de ligament, o luxație înseamnă atunci când se pierde contactul între două suprafețe articulare, deci o luxație este ceva extrem de grav, o luxație de gleznă apare foarte rar, de cele mai multe ori împreună cu niște fracturi,

deci aici se fac cele mai mari confuzii, între entorsă și luxație. Ce pățim noi când călcăm strâmb este o entorsă. O fractură este atunci când se rupe un os, deja când se rup mai ales când se rup oase mari știm cu toții pe loc pentru că durerea mobilitatea anormală de care v-am spus, zgomotele fragmentele, astea într-un loc în care n-ar trebui să apară, sunt semne de certitudine de fractură, a declarat dr. Bogdan Codorean.

- Știu că dumneavoastră tratați și traumatismele sportive. Ce fracturi riscăm dacă obișnuim să alergăm în parc sau dacă ridicăm greutăți la sală? Ce riscăm și ce ar trebui să facem pentru a nu ajunge la fracturi sau la alte probleme grave?

În primul rând, de câte ori ne apucăm de un sport, în fiecare zi trebuie să facem o încălzire foarte bună, în al doilea rând trebuie să fim noi cu noi, adică eu nu mă duc la sală să împing greutăți cât împinge vecinul meu sau prietenul meu, pentru că s-ar putea el să aibă putere mai mare ca mine sau rezistență sau biomecanică mai bună decât a mea și eu când fac același lucru pe care îl face el să mă accidentez. Trebuie să adaptăm și să fim conștienți e ceea ce putem face și când mergem la sală și când alergăm și când mergem la schi, știm pe ce pârtii ne băgăm, a declarat dr. Bogdan Codorean.

- Iar la final, ce sfaturi de prevenție le dați oamenilor pentru a se proteja de accidente nedorite?

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

În primul rând, trebuie să evităm zonele cu gheață. Când mergem pe zone cu gheață trebuie să mergem cu pași mici, puțin plecați în față ca să nu e cele multe ori se alunecă pe spate, la schi când mergem trebuie să ne încălzim foarte bine așa cum v-am zis, să știți pe ce pârtii coborâți, să nu riscați pauzele astea în care să bea câte un vin fiert sau câte un digestiv să fie cât mai puține pentru că astea ne cresc curajul și ajungem să facem greșeli. În momentul în care ați obosit opriți-vă pentru că cele mai multe accidentări apar pe fond de oboseală oși trebuie să fiți foarte atenți când s-a terminat partea grea a pârtiei, pentru că la fel cele mai multe accidentări sunt în momentul în care oamenii se relaxează, se uită după prieteni, se uită pe telefon și atunci schiul nu mai are noi nu mai avem viteză dacă se răsucește schiul nu mai sare și atunci ne accidentăm grav, a declarat dr. Bogdan Codorean.

Citește și: VIDEO- Moștenirea aspectului fizic, dar și a bolilor, din familie. Secretele geneticii explicate de doctor: "Copiii sunt consecința unei loterii a genelor, care provin de la ambii părinți"


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si