"Nu recomand achiziția de apartamente. Asta spune un cunoscut agent imobiliar, care trage un semnal de alarmă românilor care fac credite uriașe pe care nu și le permit. Cum calculăm dacă ne ajung banii pentru un apartament, dar și cum putem face creditul profitabil, aflăm astăzi de la Șerban Trîmbițașu. Bună dimineața și bine ai revenit la noi", a transmis Simona Pătruleasa.

Semnal de alarmă pentru românii care fac credite uriașe pe care nu și le permit

- În primul rând aș vrea să știu în ce cazuri nu recomanzi ca românii să-și cumpere apartamente?

Asta am vrut să te completez, că ai spus că nu recomand achiziția de apartamente, recomand achiziția de apartament, atât timp cât acest lucru nu-ți de viața peste cap, iar dacă faci cu credit, adică dacă cumperi un apartament cu credit, să poți să-ți permiți să plătești mai mult un pic mai mult cu zece, cincisprezece la sută față de cât e rata în mod normal, rata lunară, pentru că astfel scapi mai repede de credit și automat plătești mai puțină dobândă, pentru că la un credit, dobânda e cea mai mare sumă de returnat băncii și nu creditul în sine, a declarat Șerban Trîmbițașu.

- Dobânzile sunt extrem de mari pentru creditele ipotecare. Și aș vrea să le explicăm românilor care se simt copleșiți, li se pare în primii ani că, de fapt, nu prea dau înainte, nu prea reușesc să plătească ceea ce trebuie, să le explicăm concret de ce se întâmplă acest lucru

Să facem o simulare. Luăm un credit de șaizeci de mii de euro, pe treizeci de ani, cu dobândă de cât sunt dobânzile acum găsești și cu șase găsești și cu șapte, găsești și cu opt dacă te chinui un pic. La genul ăsta de credit, ai o rată lunară, în primul an, ai treizeci de ani, asta înseamnă trei sute șaizeci de rate. În prima rată, rata numărul unu, ai rata totală undeva la un două mii patru sute de lei, da, asta e rata pe luna unu din ăștia două mii patru sute de lei, undeva la o
sută optzeci maxim două sute, hai să spunem o sută optzeci, deși am văzut și o sută șaizeci și o sută cincizeci, sunt banii care se numesc principal, adică ce ai împrumutat tu de la bancă în două mii patru sute de lei rata, doar o sută optzeci de lei o se duc înapoi în rambursare acestui credit și două mii două sute aprox, după calculul nostru, reprezintă dobânda. Acest raport merge foarte mult în jos, până la aproape de după jumătatea creditului, adică luna o sută optzeci. Dacă tu, în fiecare lună, că de aia zic nu te îndatora, nu te întinde mai mult decât îți e plapuma, pentru că tu în fiecare lună dacă plătești rata asta, iar în ziua chiar în ziua după ce în ziua respectivă sau a doua zi nu mai târziu de a doua zi, te duci la bancă și faci o cerere de rambursare parțială anticipată a creditului, în care achiți doar o sută optzeci de lei, asta e luna a doua două mii patru sute o sută optzeci cu două mii două sute douăzeci dobânda, a doua zi după ce ai plătit prima rată, te duci și mai achiți principalul lunii următoare, această dobândă nu o mai plătești, se șterge și poți să faci asta în fiecare lună și poți să faci asta cu mult mai multe principale să spunem că luna asta ai primit un bonus de sau te-a ajutat o rudă, un părinte, da cu o mie opt sute de lei. Tu dacă te duci și plătești anticipat o mie opt sute de lei, înseamnă că scutești zece principale de o sută optzeci de lei, drept urmare zece dobânzi de două mii două sute douăzeci.
Asta înseamnă douăzeci și două de mii de lei, pe care tu scutești și termini creditul mai repede, pentru că se scade perioada de la final, în loc să termini creditul, l-ai luat în două mii douăzeci, în loc să termini în două mii cincizeci, dacă plătești anticipat doisprezece luni, îl termeni în două mii patruzeci și nouă, dar dobânda care se scade nu e de la finalul creditului e din luna următoare,
a declarat Șerban Trîmbițașu.

- Dar unele bănci spun că nu ar funcționa această variantă

Spun că nu, că dobânda se scade de la final, ceea ce este fals este total eronat și avem și o lege în sensul ăsta, că nu vorbim vorbe, doar să ne aflăm în treabă, se numește 0UG 52/2016, Capitolul 8, unde ai toate drepturile tale, având în vedere momentul în care îți dorești să plătești anticipat parțial, a declarat Șerban Trîmbițașu.

- Și dacă mergem la bancă și banca ne refuză rambursarea anticipată?

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: O jucătoare de tenis a anunțat că și-a făcut cont pe OnlyFans și divorțează, după ce a fost eliminată de la Australian Open- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Mergeți cu legea în față în mânuță, o printați de pe internet, că avem, s-a inventat recent chestia asta de-i spune Google, știi, căutați articolul de lege OU5 52/2016 și mergeți cu el printat, uite, am voie să fac asta, este dreptul meu și dacă nu vrea angajatul băncii, angajatul, omul de la ghișeu, ceri să vorbești cu directorul băncii, iar dacă nici directorul băncii nu vrea, sunt sigur că ANPC va rezolva problema, dar nu o să se ajungă până acolo pentru că nimeni nu-și dorește asta, a declarat Șerban Trîmbițașu.

- Mulți își cumpără apartamente pe credit, în ideea de a le închiria, iar chiria să acopere practic rata. Când e rentabil să facem acest lucru?

Este rentabilă, din nou, dacă poți să achiți anticipat principal, dacă plătești ca un copil cuminte, lunar, treizeci de ani, nu e rentabil pentru că dacă împrumuți șaizeci de mii de euro, dai înapoi undeva la o sută șaptezeci o sută optzeci de mii de euro. Foarte important și să nu uităm lucrul ăsta, atunci când faci plata anticipată ți se de o cerere, da, unde ai trei variante și tu trebuie să o bifezi pe cea corectă plata anticipată, parțială a creditului, cu reducerea perioadei și menținerea ratei, deci e musai ca voi să bifați reducerea perioadei și menținerea ratei pentru că dacă bifați altceva, nu se întâmplă magia asta pentru că nu se întâmplă și efectiv asta e o magie, să dai o sută optzeci de lei, să scapi de două mii două sute douăzec,i mie mi se pare super, super tare, a declarat Șerban Trîmbițașu.

- Mai găsim pe piață apartamente decente, la 45-50 de mii de euro? La ce să ne așteptăm în acești bani?

Da, mai găsești imobil vechi. Chiar recent am vândut un apartament în zona Berceni, în cartierul Berceni, patruzeci și patru de mii cinci sute de euro, în două camere, tip confort doi. Confort doi înseamnă suprafețe sub patruzeci și cinci de metri pătrați, când vorbim de confort vorbim strict de suprafețe, mobilat, utilat complet, într-un bloc înainte de cutremur pentru că până în 1977, s-au construit blocurile tip confort doi, foarte ok, dacă îl cumpărai cu credit pe treizeci de ani, ai rata undeva la un o mie șapte sute o mie opt sute până în două mii de lei, iar chiria pentru așa ceva ar fi fost un trei sute optzeci patru sute de euro, deci tot acolo ieși, a declarat Șerban Trîmbițașu.

- Ce caută cel mai des românii anul acesta? Bloc nou sau bloc vechi?

După buget, dar nu, evident toată lumea vrea bloc nou și eu recomand blocul nou. Dacă analizezi un pic dezvoltatorul și vezi te duci cu un inginer constructor un structorist să vezi care-i treaba, îi dai un bănuț pentru serviciile lui, dar sunt mult mai scumpe decât blocurile vechi, adică apartamentele în blocurile vechi, a declarat Șerban Trîmbițașu.

- Înainte să începem demersurile să luăm un credit ipotecar ar fi indicat să mergem cu o persoană care se pricepe mai bine decât noi, înainte de a ne gândi să facem o asemenea investiție, care, să bineînțeles să se priceapă și să știe în ce vrem să investim banii?

Citeste si: Românii cu pensii între 1.300 şi 3.000 de lei urmează să primească bani în plus! Află care este motivul- kfetele.ro

Citeste si: Aamir Khan, despre conflictul aprig cu Salman Khan pe platourile de filmare ale filmului „Andaz Apna Apna”- radioimpuls.ro

Citeste si: În timp ce se tatua pe spate, un bărbat a făcut atac de cord și a murit- antena3.ro

E și păcat să nu apelez la un expert tehnic în construcții pentru că serviciile lui costă undeva între o sută și două sute de euro, când un apartament se ridică la șaizeci de mii, adică suma mi se pare infimă față cât decât dai, iar dacă faci și credit și te duci în o sută optzeci de mii de euro dați înapoi deja e o sumă mult, mult ,mult mai mică și rentează, a declarat Șerban Trîmbițașu.

- Iar la final, un sfat pentru românii care iată- vor să-și cumpere o locuință decentă anul acesta....

Să nu se grăbească, să apeleze la profesioniști, fie el agent imobiliar care îl reprezintă exclusiv pe el ca și client. De asemenea, la acest expert tehnic când vine vorba de structura clădirii și de alți factori ce țin de construcția în sine și să nu se îndatoreze mai mult decât le e confortabil. Adică, dacă banca îți permite un grad de îndatorare de patruzeci la sută, mie nu mi se pare ok să te bucuri de acest grad de îndatorare, n-ar trebui să te îndatorezi mai mult de douăzeci și cinci la sută din venitul tău, de ce? Pentru ca restul de zece cincisprezece la sută până la patruzeci să poți plăti anticipat principalul lunilor următoare, a declarat Șerban Trîmbițașu.

Citește și: Ce avea special frigiderul în care directorul șpăgar de la drumuri și poduri din Bârlad își ținea mita. Cum credea că îl ajută. Bărbatul este arestat


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro: