Close sidebar
Close sidebar

VIDEO - Acvariul din Constanța, vechime de 100 de ani

La doi pași de mare, pe faleza Cazinoului din Constanța, rezistă de peste 100 de ani acvariul care adapostește sute de specii marine.

Iulian Ciurea,

[Sursa foto: Povestea locurilor]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Povestea tragică a contesei della Torre, ucisă în ziua în care își aniversa căsnicia. Vila unde a fost omorâtă e scoasă la vânzare- antena3.ro

Acvariul amplasat pe faleza Cazinoului din Constanța reprezintă o atracție pentru românii și străinii care ajung pe litoral, mai ales în extrasezon. Sute de specii de pești din Marea Neagră și alte viețuitoare din Ocean sunt expuse în clădirea construită încă din anul 1910, spre incantarea vizitatorilor.


„De câte ori ne plimbăm intrăm pentru că e o atracție foarte faină pentru cei mici”, spun părinții.
Copiii sunt fascinați de lumea acvatică, astfel că aceștia sunt cei mai loiali vizitatori ai necuvântătoarelor. Impresionați de colorit și structură, cei mici asociază înotătoarele cu diverse personaje din desenele animate.
- Îmi plac așa… mai ales acela care zici că este Nemo. Mi se par frumoși.
- Ce îți place cel mai  mult din ce ai văzut până acum?
- Acesta, șarpele, și acel somn foarte mare, spun copiii.

Acvariul din Constanța, unul dintre cele mai vechi din România, va avea casă nouă

De-a lungul timpului, acvariul a suferit mai multe intervenții pentru consolidarea zidurilor sau unele lucrări urgente cum au fost cele de anul trecut cand unul dintre geamuri s-a spart.
„Dificultatea întreținerii este... clădirea este și ea bătrână. Se lucrează cu foarte multă apă, atunci infiltrația apare, dar pe toată această perioadă cu dificultățile care au apărut atât cât ne-a stat în măsură am încercat să le rezolvăm ca să putem să ne desfășurăm și noi activitatea în condiții de siguranță

dar și exemplarele să fie îngrijite și să poată fi expuse correct publicului”, spun administratorii.
Sistemul de alimentare cu apă deloc favorabil și spațiul mic și uzat au determinat autoritățile să ia măsuri.

Turiștii și localnicii vor avea un acvariu nou-nouț în Constanța. Cel de acum are vechime de 100 de ani

S-au făcut planuri și proiecte în decurs de câțiva ani, iar în 2019 s-a decis ridicarea unui acvariu de 10 ori mai mare decât cel existent, cu tuneluri și departamente prin care vizitatorii acumulează informații și interacționează, în același timp, cu necuvâtătoarele.


„Noul acvariu va fi amplasat chiar aici, la intrarea in Complexul Muzeal de Științe ale Naturii pe o suprafață de aproximativ 3.600 de metri pătrați. Acesta va fi dotat cu bazine de tip Dela Dunării, Marea Neagră, Amazon și ocean planetar, care vor oferi și zone de vizitare tip tunel”, relatează corespondentul Kanal D la Constanța.
Acvariul va avea elemente de arhitectură moderne, cât și elemente de faună deosebită.
„Este obligatoriu să avem rechin, este obligatoriu să avem pește lună. Sunt obligatorii pisicile de mare. Vom avea crab potcoavă, vom avea pisici de amazon, vom avea o mulțime de specii în zona de interacțiune unde va fi o ter5asă inchisă, incalzita cu panouri solare și cu apa geotermală”, spun administratorii.
De asemenea, proiectul prevede zone de divertisment tip realitate virtuală, magazine de suveniruri, spații foto și zone educative. Investiția în construirea noului acvariu de la malul mării se ridică la 10 milioane de euro și dacă lucrurile merg în linie dreaptă, acesta va fi gata în anul 2023.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI