"Am început să consum droguri de la vârsta de zece ani. Am consumat trei pastile și de acolo a început dependența mea. Nu am știut în momentul acela că o să urmeze cinci ani de dependență"- spune Alex, fost consumator.

Mărturia acestui adolescent e șocantă dar reflectă o realitate îngrijorătoare. La cincisprezece ani a ajuns să stea închis într-un centru, încercând din răsputeri să scape de o dependență care era cât pe ce să-i distrugă toată viața.

"Furam, am furat tot ce am avut în casă, efectiv tot, de la aur la telefoane la televizoare la mobilă, inclusiv aragazul", spune el.

Când ai un sevraj de etnobotanice ajungi să fii irascibil, să vrei să faci rău, să nu te mai poți controla- explică Alex.

La un moment dat s-a trezit singur în această lume neagră și a cerut ajutor.

Încearcă a doua oară să se rupă din infernul drogurilor

Recuperarea e grea- o recunoaște și Matei care încearcă pentru a doua oară să se rupă de infernul drogurilor.

"Era foarte previzibil, adică am plecat și am picat din nou m-am reaapucat. Am stat câteva zile și mi-am dat seama că trebuie să mă întorc și m-am întors", spune Matei.

El s-a apucat de consumul de droguri la 13 ani și ne povestește că în București e extrem de simplu să procuri substanțe interzise, mai ales etnobotanicele care fac atât de mult

rău tinerilor din ziua de astăzi.

"Ieși de metrou și îți de un băiat din cap și te întreabă dacă vrei. E foarte greu să spui Nu".

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Oamenii dintr-un sat au fost șocați când au văzut că un munte de gunoaie le bloca singurul drum de acces în localitate- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Din păcate sunt tot mai mulți adolescenți care nu pot spune Nu drogurilor. Le găsesc ușor, sunt promovate chiar și în melodiile pe care le ascultă și odată ce au gustat senzațiile periculoase rămân captivi ca într-o menghină.

"Am consumat extrem de multă cocaină, o cantitate mult prea mare și am căzut pe jos, am făcut spume la gură, am avut convulsii foarte puternice. Atât de puternice încât săream la un metru în aer și mi-am spart calcaneul, mi s-a spart călcâiul", își amintește Andrei.

El povestește episodul terifiant în care a trecut razant pe lângă moarte din pricina sevrajului. Se întâmpla în urmă cu opt luni de zile, a ajuns la Urgențe, apoi la Psihiatrie iar de acolo la acest centru de reabilitare.

Adolescenti captivi in infernul drogurilor[Sursa foto: Captură Știrile KANAL D]

"Acum mă simt cel mai bine din ultimii 12 ani. Îmi revin amintiri, simt că am iar capacitatea pe care o aveam înainte. Eu sunt absolvent al ASE, adică la un moment dat în viața mea eram și bun student, mi-am deschis și o firmă, la un moment dat am avut angajați", spune Andrei.

Părinții i-au dat mulți bani pe mână, iar el intrase în diverse anturaje din lumea interlopă.

"Aveam posibilitatea să fac rost de orice tip de substanță, ajunsesem la un moment dat chiar să distribui eu droguri.

Vindeam cocaină, luam banii de la mama mea și îi multiplicam, ziceam eu, pentru că e costisitor să întreții consumul de cocaină. Ajunsesem să consum în jur de 500-1000 de euro pe zi".

Fenomenul consumului de stupefiante în rândul minorilor e alarmant. O recunoaște directorul clinicii de dezintoxicare, care spune că, atunci când a deschis, majoritatea celor internați erau trecuți de 18 de ani.

Citeste si: Ce trebuie să facă angajații de la privat pentru a intra în posesia voucherelor de vacanță în 2025? Este vorba de o valoarea maximă de 24.300 de lei- kfetele.ro

Citeste si: Anunțul care zguduie folclorul românesc. O cântăreță celebră părăseşte lumea muzicală pentru totdeauna: "După o lungă şi grea suferinţă a plecat să cânte în ceruri"- radioimpuls.ro

Citeste si: Concedieri masive în România. Ce companii au anunțat disponibilizări în următoarea perioadă: Mii de angajați rămân fără loc de muncă- antena3.ro

"Acum avem multe cereri la adolescenți- și la fete și la băieți- cel mai mic consumator pe care l-am internat în centru a avut zece ani. Lua drog injectabil și el și sora lui. Erau dintr-un sat din județul Maramureș, deci nu vorbim de cineva care locuiește în Ferentari", spune Cătălin Baciu, fondatorul centrului de dezintoxicare.

Nu e de mirare de vreme ce școlile au devenit piață de desfacere.

"E de ajuns să mergi la școală, în jurul fiecărei școli există dealeri de droguri. În momentul când tu ai în școală pe cineva care consumă, ăla îți poate procura în orice moment, e mult mai ușor, prețul mult mai mic. Dacă înainte un dependent de droguri avea nevoie de câteva sute de lei pe zi, acum cu zece lei te faci praf".

Cei de la federația părinților au făcut un sondaj și au descoperit cu surprindere, spun ei, că a crescut fulminant procentajul elevilor care încep să consume droguri din curiozitate și de la vârste tot mai fragede.

"Nu putem decât să ne bucurăm că oamenii în general, sindicatele, autoritățile au înțeles că trebuie să facem ceva, iar primul pas în acest lucru este reconectarea în familie", spune Eugen Ilea, președintele federației. 

Este suficient? Cu siguranță, nu. Statul ar trebui să se preocupe mai mult de recuperarea acestor tineri. Centre sunt extrem de puține, iar sondajele și pliantele împărțite pe la colț de stradă sunt apă de ploaie în calea consumului și traficului de stupefiante.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si