VIDEO- Afacerile în blocurile cu bulină nu mai trebuie închise. Parlamentarii au schimbat legea
Parlamentarii au schimbat legea care prevedea închiderea afacerilor din clădirile cu bulină. Patronii vor putea să își păstreze business-urile.
"Patronii care aveau afaceri în blocurile cu bulină nu mai trebuie să tragă obloanele. Parlamentarii au schimbat legea și acum se aplică doar pentru spațiile de peste 200 de metri pătrați. În București sunt 400 de blocuri cu bulină, cu alte cuvinte clădiri care nu vor rezista la un cutremur mai puternic. Majoritatea se află în centrul capitalei", a transmis Cristian Sabbagh.
Mii de vizitatori străbat zilnic Calea Victoriei. De la turiștii străini care vor să admire Bucureștiul, până la români care vor să savureze o cafea sau o înghețată. Pe cât de boemă este plimbarea aici, pe atăt de riscantă. Calea Victoriei este presărată cu clădiri cu bulină.
Nu toți care trec pe aici o fac cu inima împăcată.
Străinii admiră priveliștea și clădirile încărcate de istorie, dar, în același timp, se bucură că nu locuiesc aici.
"Nu înțeleg de ce oamenii de aici nu sunt îngrijorați. Eu doar vizitez, eu nu aș locui aici din cauza clădirilor", a spus un vizitator.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
"În viață trebuie să îți asumi riscuri, cutremurele nu se întâmplă în fiecare zi", a spus un vizitator.
La finalul anului trecut, cei care aveau afaceri în clădirile cu bulină erau înștiințați de către primărie că trebuie să se mute. Patronii s-au revoltat, așa că parlamentarii au schimbat legea la începutul anului, activitatea este interzisă doar în spațiile comerciale cu o suprafață de 200 de metri pătrați.
Clădirile sunt încadrate în 4 clase de risc seismic, 1 fiind cele care se vor face una cu pământul în cazul unui cutremur puternic, iar 4 este pentru blocurile care nu vor fi foarte afectate. În capitală sunt 390 de blocuri cu bulină și alte aproape 500 de clădiri în grad de risc seismic 2. Multe dintre ele se află în Centrul Bucureștiului, inclusiv pe Calea Victoriei. Realitatea bate cifrele. Numărul clădirilor cu risc seismic este mult mai mare si doar 3 șantiere pentru consolidare sunt deschise în acest moment.
În ultimii 30 de ani, au fost consolidate 135 de clădiri în Capitală.